Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pod kontrolou britských úradov je 227 slovenských rodín
Zdielať na
Zahraničie

Pod kontrolou britských úradov je 227 slovenských rodín

LONDÝN/BRATISLAVA / Až 86 detí strávilo vo Veľkej Británii Vianoce bez svojich rodičov. Odobrala im ich britská sociálka. Pod kontrolou je spolu až 227 slovenských rodín.

Týchto 86 detí je už v náhdradných rodinách, pestúnskej opatere alebo priamo v procese adopcie.

Marianne Hanuštiakovej zobrala britská sociálkadeti pred viac ako dvomi rokmi. Aničku a Jamesa mala s portugalským priateľom. Marianna sa presťahovala do Yarmouthu na pobreží Severného mora.

Nemôže sa priblížiť k deťom

Našla si prácu a čaká, kým sa bude môcť stretnúť so svojimi deťmi. "Nemôžem sa k nim priblížiť, mám zákaz na sto metrov alebo tak nejak," hovorí Marianna.

Slovenska skúša všetko, aby zostala deťom nablízku. Raz dokonca nevydržala a počkala si kým vyjdu z domu. Pribehla k nim a chcela ich objať. Skončila ale v policajných putách. "Prichytili ma Fosterovci (pestúnska rodina, pozn. red.) a zavolali políciu. Nevidela som ich dva roky," dodáva Marianna.

Otec odišiel do Portugalska

"Momentálne sa deti nachádzajú v pestúnskej rodine. Je tu veľký predpoklad, že deti budú adoptované," uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová.

"Ich otec odišiel do Portugalska. Opustil mňa aj deti. Už dva roky s ním nie som v kontakte," dodáva matka detí.

Chýba súhlas rodičov

"Bohužiaľ na Slovensko tieto deti nedostaneme, nakoľko od oboch rodičov nemáme jasný súhlas, že ich môžeme priviesť späť na Slovensko," dodala Cisárová.

Centrum potvrdzuje, že anglické úrady zlepšili komunikáciu s tými slovenskými. Každý prípad odobratia detí sociálka oznamuje ambasáde, ťo bolo pred tým nemysliteľné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy