Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Peťku (4) chce babka, aj matka. Museli zasahovať policajti
Zdielať na

Peťku (4) chce babka, aj matka. Museli zasahovať policajti

TRNAVA / Spor o štvorročnú Peťku musela riešiť polícia. Jej mama sa totiž domáhala spravodlivosti a prišla si po dcéru k babke - matke jej partnera. Tá jej ju však odmietla vydať s tým, že sa o ňu dokáže postarať lepšie. Podľa práva dieťa patrí matke, ale už niekoľko mesiacov býva u starej mamy. Prípad tak musí vyriešiť súd.

Štvorročná Petra strávila Vianoce v dome u svojej babky. Jej matka ale tvrdí, že to celé malo byť inak. "Chem malú späť, chcem sa o ňu starať, to je všetko," hovorí matka Oľga.

Právom patrí matke

S týmito slovami prišla Oľga ešte pred Vianocami k babke, u ktorej nechala svoju štvorročnú dcérku, keď mala nastúpiť do škôlky. Babka jej ju nedala, lebo sa nevie postarať a dieťa navyše ani nechce.

Po smrti Peťkinho otca súd dieťa zveril matke. Právne teda patrí práve jej. Babka má však iný názor. V Brestovanoch má zázemie, chodí sem do škôlky. "Tu jej hreje krb, ona sa tu hrá, tu je jej raj," tvrdí babka.

Babka už podala návrh na predbežné opatrenie súdu o zverení do jej opatery. Matka ale požiadala o pomoc policajtov. Tí kontaktovali sociálku. "Po dohode so sociálnou pracovníčkou policajti obe ženy poučili o ďalšom postupe a požiadali pani, aby dieťa vrátila späť matke," informuje hovorkyňa policajného zboru Mária Linkešová.

Jedine sociálka

Tá to však odmietla. Polícia zakročiť nemohla. V takýchto prípadoch to môže urobiť jedine sociálka za asistencie policajtov. Obe ženy sa už obrátili na súd. Zrejme preto sa sociálna pracovníčka rozhodla počkať, ako rozhodne.

Podľa sociálnej kurately Petra nie je v ohrození života a je o ňu v dome babky dobre postarané. Naďalej tak, až do rozhodnutia súdu, ostáva u svojej babky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy