Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Druhý pilier sa znovu otvorí. Ľudia budú môcť vstúpiť, ale i vystúpiť
Zdielať na

Druhý pilier sa znovu otvorí. Ľudia budú môcť vstúpiť, ale i vystúpiť

BRATISLAVA / Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna 2015. Rozhodol o tom parlament, keď v zrýchlenom konaní schválil novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Možnosť opustiť druhý pilier dostanú všetci okrem tých, ktorí si už s DSS dohodli vyplácanie peňazí.

V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú.

Premiér zopakoval, že v druhom pilieri sú podľa neho státisíce ľudí, ktorí pre vek, nízky alebo žiadny príjem nemajú šancu, aby bol ich dvojpilierový dôchodok vyšší ako penzia výlučne z priebežného štátneho piliera.

"Ľudia, ktorí nemajú žiadny základ, z ktorého by sa dôchodok dal vypočítať, tam nemajú čo robiť," povedal.

Plat aspoň tisíc eur

Medzi sporiteľmi by podľa Fica nemali byť ani tí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku.

"Dokonca by sme povedali, že až do tisíc eur mesačne nemajú šancu zarobiť si v druhom pilieri viacej, ako by to bolo v prípade sociálnej poisťovne," varuje.

Treťou skupinou, pre ktorú tento spôsob sporenia nie je podľa premiéra vhodný, sú ľudia vo vyššom veku.

Sporitelia dostanú listy

Všetkým, ktorí sú v druhom pilieri, bude vláda posielať listy. "Budú tam všetky konkrétne informácie o spôsobe výpočtu, o riziku, v akom sa nachádzajú a ľudia, nech sa rozhodnú, čo urobia," ozrejmil.

Predseda vlády tvrdí, že pri dôchodkovom vyplácaní zo sociálnej poisťovne nastupuje automaticky valorizácia, kým pri dôchodkoch z druhého piliera valorizácia do úvahy neprichádza.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého dostane sporiteľ pri žiadaní o dôchodok z druhého piliera informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku.

To sa premietne aj v liste, ktorý sociálna poisťovňa zasiela sporiteľom po tom, čo požiadal o dôchodok a splnil podmienky na jeho výplatu.

Zvýšenie základu dane

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie. Tá bude informovať sporiteľovu DSS, ktorá sporiteľovi prevedie nasporenú sumu.

"V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce.

Sporitelia, ktorí v minulosti využili daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov.

Do druhého piliera sa od marca do júna bude dať vstúpiť, ale i vystúpiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy