Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dôchodky z druhého piliera môže zožrať inflácia
Zdielať na

Dôchodky z druhého piliera môže zožrať inflácia

BRATISLAVA / Denník Pravda upozornil, že to, čo dostanú prví dôchodcovia z druhého piliera, môže o niekoľko rokov pohltiť inflácia. Peniaze z dôchodcovských správcovských spoločností sa nebudú valorizovať tak, ako dôchodky zo sociálnej poisťovne.

Podľa odborníkov slovenskí dôchodcovia dostanú iba to, čo pred nástupom do dôchodku spečatia podpisom. Viac peňazí dnes, môže v budúcnosti znamenať oveľa menej.

"Za každé jedno euro si budem môcť kúpiť menej litrov mlieka a chleba," uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

"Skutočnú valorizáciu poisťovňa nedokáže zabezpečiť, pretože nedokáže odhadnúť, ako sa budú trhy správať," uviedla riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. 

Vyplácanie stanovuje zákon

Vyplácanie dôchodkov z poisťovní presne stanovuje zákon a na výber dáva dve možnosti. Takzvanú neindexovanú a indexovanú penziu. Teda fixnú doživotnú rentu v priemernej výške necelých 27 eur, alebo nižší doživotný dôchodok, asi 20, 80 eur, ktorý sa bude každý rok zvyšovať o 2 percentá.

Podľa analytika by v prípade priaznivého vývoja ekonomiky mali dve percentá znehodnocovanie peňazí infláciou pokryť úplne. "Inflačný cieľ národnej banky je zľahka pod dve percentá," dodáva Pánis.

Pozrite si priloženú reportáž:

Boj okolo druhého piliera

Druhý dôchodkový pilier sa opäť stal terčom tuhého politického boja. Premiér Robert Fico povedal, že táto pravicová modla sa skončila obrovským fiaskom. Opozícia ostro kontruje, že hlavným škodcom ľudí sporiacich si na penziu, je práve predseda ľavicového Smeru.

<section class="box box-ad"> </section>

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter predloží podrobnejšiu informáciu o vývoji v druhom pilieri. Na tlačovej besede to avizoval premiér Robert Fico. "Budeme diskutovať o konkrétnych opatreniach, čo s tým robiť a ako chrániť ľudí," povedal premiér Robert Fico.

Druhý pilier pritom označil za pravicový potápajúci sa koráb a za obludnú pravicovú reformu, ktorá úplne zlyhala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy