Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poslanci budú vedieť či a prečo vás odpočúva tajná služba
Zdielať na

Poslanci budú vedieť či a prečo vás odpočúva tajná služba

BRATISLAVA / Poslanci v utorok zvolali mimoriadne zasadnutie brannobezpečnostného výboru. Témou bol terorizmus na Slovensku. Rokovanie o tomto bode bolo utajené.

Slovensko je síce krajinou, ktorá prijala viac väzňov z Guantanáma ako iní, ale podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka, máme menej utečencov z krajín, kde vládne terorizmus.

Ústretové Slovensko

Po Francúzsku a Británii je Slovensko treťou najústretovejšou krajinou Európskej únie, ak ide o prijímanie týchto väzňov. Podľa Kaliňáka ich máme  pod kontrolou.

Kaliňák dodal, že utečencov, napríklad zo Sýrie, je málo. Napriek tomu oficiálne spájanie týchto dvoch skutočností poprel. "Výbor bol utajený, tak neviem," povedal Kaliňák.

"Som rád, že existuje široká politická zhoda na tom, aby sme neuvolňovali azylové zákony, ktoré sú na Slovensku," povedal po jednaní výboru bývalý minister obrany Martin Fedor.

Na mimoriadnom výbore bola reč o sprísňovaní zákona o zbraniach a strelive. Na rad prišiel aj zákon o tajných službách, ktorý ma rozviazať ruky agentom.

Kto bude kontrolovať tajných

Časť poslancov tvrdí, že zvýšiť právomoci tajnej službe je dobré, no niekto by to mal kontrolovať. Aby neprišlo k zneužitiu, ako kedysi. Poslanci sa ale nevedia zhodnúť, kto by mal tajných kontrolovať.

"Jediný funkčný kontrolný mechanizmus, ktorý v súčasnosti existuje je podpis sudcu. Ale aj v predchádzajúcom období sme videli, že zlyhával," dodáva Martin Fedor.

"Nový zákon bude prinášať aj zvýšenú parlamentnú kontrolu. Predovšetkým v oblasti vstupu do súkromia mobilnej komunikácie aj v dátovej elektronickej komunikácii," upresnil Kaliňák.

Slovensko nie je zaujímavé

Riziko teroristických útokov sa zvyšuje. Podľa odborníkov Slovensko nie je krajinou, ktorá by bola pre teroristov zaujímavá. "Sme malí, sme chudobní, máme nízke HDP, nízky príjem na hlavu, v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie," tvrdí Ivo Samson z Inštitútu bezpečnosti a obranných štúdií ministerstva obrany. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy