Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Medializácia je triumfom teroristov, šíria strach a získavajú nových členov
Zdielať na
Krimi

Medializácia je triumfom teroristov, šíria strach a získavajú nových členov

BRATISLAVA / Pozornosť, ktorú venujú novinári teroristickým útokom, v skutočnosti nahráva ich organizátorom, tvrdí odborník. Obmedziť výmenu informácií je v dnešnom svete ale prakticky nemožné. Medializáciou útokov vo Francúzsku dosiahli teroristi zrejme svoje.

Všeobecne známe je, že cieľom teroru je spôsobiť čo najväčší šok a upozorniť na požiadavky teroristov. Tí sa snažia zaujať verejnosť na celom svete a prítomnosť médií im v tom pomáha. Medializácia útokov jednak pomáha šíriť atmosféru strachu, ale tiež regrutovať podobne zmýšľajúcich jedincov.

"Zábery zo zásahu sa určite ocitnú na džihádistických stránkach a budú slúžiť na autoradikalizáciu," ozrejmuje expert na terorizmus Jozef Klavec.

Toto veľmi dobre vedel už Ilich Ramírez Sánchez alias Carlos alebo Šakal, keď v roku 1975 zajal vo Viedni ministrov krajín vyvážajúcich ropu. Počkal si pred odletom lietadla s rukojemníkmi na prvé kamery.

Podobne rozmýšľali zrejme aj teroristi vo Francúzsku. Po šokujúcom útoku prišiel niekoľkohodinový online prenos rukojemníckej drámy. Teroristi počas nej dokonca komunikovali s médiami.

"Bolo pochopiteľné, že polícia a bezpečnostné zložky sa snažili redukovať informácie o príprave akcie," dodáva Klavec.

Podsúvanie dezinformácií

Do úvahy by však pripadalo aj podsúvanie dezinformácií, aby útočníci stratili ostražitosť.

"Učebnicovo negatívne to bolo v roku 2008, keď boli výbuchy v Bombjai vysielané v priamom prenose a organizátori mohli informovať útočiace dvojice páchateľov," dodal Klavec.

Expert na terorizmus odporúča v takomto prípade okamžite prerušiť informácie smerujúce k novinárom. Ich snaha totiž môže ohroziť policajnú akciu či život rukojemníkov.

"Prítomnosť elektronických médií je pre teroristov a organizátorov v pozadí veľmi dôležitá. Preto to treba obmedziť, i keď médiá na druhej strane majú právo informovať o tom, čo sa deje," hovorí expert.

Pozrite si reportáž o médiách a terorizme:

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy