Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko čelí nebezpečenstvu. Tajné služby si pýtajú viac peňazí
Zdielať na

Slovensko čelí nebezpečenstvu. Tajné služby si pýtajú viac peňazí

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine a vyčíňanie teroristov v Európe. Slovensko ešte nebolo bližšie k bezpečnostnej hrozbe. Tajné služby preto požadujú viac peňazí na zabezpečenie svojich operácií.

Rozviedka i kontrarozviedka pracujú na plné obrátky. Sledujú všetky informácie, ktoré by mohli odhaliť potenciálny teroristický útok. Posledné udalosti ukazujú, že tajné služby musia napredovať.

Bude to vyžadovať peniaze i úpravu aktuálnej legislatívy. Kým o navýšenie rozpočtov otvorene hovoria nielen v Česku, ale aj Nemecku, Veľkej Británii, či Dánsku, zdá sa že u nás je tajná služba na vedľajšej koľaji.

Navýšenie rozpočtu

"Naša služba dostala viac. Medziročne o 1,5 milióna eur, v tomto momente nevidím žiadnu dodatočnú požiadavku," povedal minister financií Peter Kažimír.

"Požiadavka navýšenia prostriedkov do modernizácie informačných systémov a zabezpečenie ich funkcionality sa zo strany našej spravodajskej služby opakuje v návrhu  rozpočtu pravidelne už počas viacerých rokov," informuje hovorca SIS Branislav Zvara.

Konkrétna hrozba

"Keď SIS nebude držať trend tejto modernizácie, bude sa znižovať naša schopnosť výmeny informácií a podieľať  sa aj na medzinárodnej spravodajskej spolupráci pri odvracaní teroristických hrozieb," pokračuje Zvara.

Podľa bezpečnostného experta však ani súčasná situácia, ešte nie je takou, kedy by sa mohlo našej spravodajskej službe podariť vylobovať si viac peňazí.

"Pokiaľ nemáte k dispozícii nejakú konkrétnu hrozbu, tak ťažko presvedčíte ministra financií, aby vám uvoľnil prostriedky pre tajné, alebo spravodajské služby," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy