Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tajné služby priznali protiteroristické cvičenie. Až keď bolo po všetkom
Zdielať na

Tajné služby priznali protiteroristické cvičenie. Až keď bolo po všetkom

BRATISLAVA / Slovenské tajné služby absolvovali ďalšie spoločné cvičenie na koordináciu pre hrozbu teroristických útokov. Kým výročná správa Slovenskej informačnej služby bola vo vyjadreniach veľmi opatrná, po udalostiach posledných týždňov to neplatí. SIS priznala, že dnes nie je bezpečná žiadna krajina Európy.

Spoločné cvičenie civilnej a vojenskej tajnej služby totiž na Slovensku prebehlo po prvý krát v histórii. V takomto rozsahu, ako včera v noci, naše spravodajské služby ešte nespolupracovali. O cvičení nevedeli ani samotní agenti.

Suchý nácvik

Spustenie takzvaného suchého nácviku mal na starosti len veľmi úzky okruh ľudí. Aj ministri obrany a vnútra dostali správu o cvičení až v piatok ráno. Nočné cvičenie nebolo o tréningu protiteroristického komanda, ale úplne o niečom inom.

"Reakcia a preverenie okamžitej reakcie na vzniknutú situáciu fiktívnu a schopnosť na túto situáciu reagovať, schopnosť koordinácie a spolupráce," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Výmena informácií

Cvičenie bolo na to, aby v najneočakávanejšom čase vedeli tajné služby, čo majú robiť, kto bude mať čo na starosti. Museli okamžite zareagovať a vedieť si vymeniť informácie medzi sebou. "Okrem reakčného času sa testovala aj akcieschopnosť operatívnych a neoperatívnych zložiek. Celá táto akcia mala celoslovenský charakter," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

"Toto cvičenie dokázalo, že obidve služby sú pripravené veľmi kvalitne a vedia navzájom tak spolupracovať, že svoje spôsobilosti si vedia odovzdávať," hovorí minister obrany Martin Glváč.

Bývalý riaditeľ rozviedky SIS hovorí, že si pravdepodobne agenti vymieňali v prvom rade poznatky o takzvaných záujmových osobách, ktoré majú zmapované u nás na Slovensku. "Sú to osoby, o ktorých možno predpokladať, že by sa mohli angažovať v nejakých aktivitách smerujúcich k terorizmu," povedal Igor Cibula.

Pozrite si priloženú reportáž:

Osamelí vlci

Viaceré štáty európskej únie, či NATO varovali pred možnými teroristickými útokmi zo strany takzvaných osamelých vlkov. Aj toto cvičenie potvrdilo, že hrozba sa týka každého z nás.

"Vzhľadom na to, aká je všeobecná spoločenská situácia so zreteľom na teroristické akty, ku ktorým došlo v Paríži, tak bolo potrebné dať signál aj verejnosti, že ani naše štátne orgány nespia," dodal Cibula.
Dárius Haraksin, televízia JOJ

"Opätovne, vzhľadom na aktuálnu situáciu, upozorňujeme na riziko radikálnych prejavov takzvaných osamelých vlkov, ktoré je síce na území Slovenskej republiky nižšie, no nemožno ho vylúčiť," uvádza tajná služba na svojej webstránke.

SIS dodáva, že v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami robí potrebné opatrenia na ochranu nášho štátu a bezpečnosti občanov pred terorizmom. O podrobnostiach podľa vlastného vyjadrenia informovať nemôže, aby nezmarila a neprezradila operatívne činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy