Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podozrivý terorista, ktorého chytili Slováci, dostal azyl vo Švédsku
Zdielať na
Krimi

Podozrivý terorista, ktorého chytili Slováci, dostal azyl vo Švédsku

KOŠICE / Minulý týždeň polícia vo Vyšnom Nemeckom zadržala 32-ročného Čečenca smerujúceho na Ukrajinu. Údajne ide o nebezpečného muža, ktorý sa mal zúčastniť na viacerých teroristických útokoch. Muž, ktorého od roku 2007 hľadá Interpol, dostal v roku 2011 vo Švédsku azyl. Podozrivý Čečenec je od pondelka v predbežnej väzbe.

Hamzata identifikoval systém na hraniciach pri bežnej kontrole ako jedného z nebezpečných pasažierov. Čečenca totiž hľadá Interpol už od roku 2007. Medzinárodný zatykač naňho vydali Rusi.

Podľa najnovších medializovaných informácií mu o štyri roky neskôr udelilo Švédsko štatút politického utečenca.

"Zistili sme, že Hamzat S. má štatút politického utečenca vo Švédsku. Táto okolnosť však nie je prekážkou vykonania predbežného vyšetrovania," uviedol Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Údajný terorista žil ako azylant spolu so svojou rodinou 3,5 roka vo severskej krajine. Dokonca tam poberal i sociálne dávky.

O Čečencovi úrady vedeli

O Hamzatovi tak vedeli ako miestne úrady, tak tajné služby. Práce tie zohrali úlohu pri jeho zatknutí na Slovensku.

"My musíme rešpektovať medzinárodný zatykač Interpolu, ktorý je vyhlásený  a ak takú osobu na našom území nájdeme, musíme ju zadržať," ozjremil minister vnútra Robert Kaliňák.

Jeden štát Čečencovi udelil azyl, druhý ho zadržal ako údajného teroristu. Švédsko totiž zrejme vyhodnotilo, že v Rusku by po jeho vydaní alebo vyhostení mohli byť porušované jeho základné právo. To isté bude teraz skúmať aj Slovensko. Vôbec pritom nie je záväzné rozhodnutie švédskych úradov.

"Sudca bude posudzovať, či materiály, ktoré mu prišli, sú dostatočné na to, aby sme ho vydali na trestné stíhanie do inej krajiny," dodal Kaliňák.

V prípade, že materiály nebudú postačujúce na vydanie, pravdepodobne sa Hamzat vráti do Švédska.

Hamzat dostal azyl vo Švédsku:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy