Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čečenec chytený na Slovensku je veľká ryba, tu je dôkaz
Zdielať na

Čečenec chytený na Slovensku je veľká ryba, tu je dôkaz

VYŠNÉ NEMECKÉ/BRATISLAVA / Čečenský terorista Hazmat Šemilov, ktorého v piatok zadržali vo Vyšnom Nemeckom na ukrajinskej hranici, zatiaľ nepôjde na slobodu. O tom, že ostane vo väzbe, rozhodol košický súd. Jeho vysoké postavenie v hierarchii čečenských teroristov pre Televíziu JOJ potvrdil minister vnútra. Nebezpečného muža sa podarilo dolapiť aj vďaka sprísneným opatreniam .

Tridsaťdvaročný Čečenec Hazmat Šemilov je podozrivý z teroristických útokov na základnú školu v Beslane, bombového atentátu na moskovské metro, či útok na letisko Domodedovo v Moskve.

Skrýval sa vo Švédsku

Dlhé roky sa skrýval na severe Európy. Vo Švédsku. Nie je vylúčené, že aj tam vyvíjal svoje aktivity. "Bol veľmi blízko pri vodcovi týchto teroristických skupín v rámci Čečenska," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Počas eskortovania na košický súd sa ukrýval pod kuklou. Na Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou prišiel zo Švédska. Jeho zadržanie zrejme vôbec nie je náhoda. "Spravodajská služba s bezpečnostnými zložkami na prípade úzko spolupracuje," uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara.

"Keď prídu také informácie, ktoré nie sú bežné a štandardné, tak sa samozrejme niekoľko násobne preverujú a to prinieslo aj tento výsledok," dodal Kaliňák.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia

Aj toto zadržanie by malo podľa informácií televízie JOJ súvisieť so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami, zavedenými po nedávnych útokoch v Európe. Minister vnútra si však nateraz netrúfol odhadnúť, do akej miery môže byť Slovensko v ohrození.

"Zvýšili sme bezpečnostné opatrenia a tým by som to uzavrel," tvrdí Kaliňák. "Existujú indície, že Slovensko opustilo v poslednom období niekoľko ľudí, u ktorých je podozrenie, že sa mohli zapojiť do radikálnych prejavov v týchto oblastiach. Číslo vyjadrujúce počet takýchto ľudí je zatiaľ jednociferné," povedal hovorca SIS.

Osamelí vlci

Tajná služba hovorí najmä o takzvaných osamelých vlkoch, ktorí by mohli aj u nás útočiť. Hrozba veľkého cieleného útoku je nereálna. Aspoň nateraz. "Sme malí, sme chudobní, máme nízke HDP, nízky príjem na hlavu v porovnaní s vyspelými krajinami Európskej únie. Slovensko tu je v akomsi závetrí, ale ono to časom príde," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy