Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Údajný terorista z Čečenska čaká na verdikt o väzbe
Zdielať na

Údajný terorista z Čečenska čaká na verdikt o väzbe

BRATISLAVA / V piatok zadržala polícia na slovensko-ukrajinskej hranici Čečenca podozrivého z terorizmu. Slovenské orgány musia rozhodnúť o tom, či ho prepustia, alebo naňho uvalia väzbu. Spraviť tak musia do soboty do ôsmej večer. Do úvahy pripadá aj vydanie do Ruska, ktoré na muža s rovnakým menom vydalo zatykač. Rovnako urobil aj Interpol.

Podľa verejne dostupných informácií má ísť o 32-ročného Čečenca Hamzata S., ktorý je podozrivý z teroristických činov. Útokov čečenských separatistov v Rusku bolo niekoľko a vždy boli mimoriadne krvavé.

1. septembra 2004 v meste Beslan skončila rukojemnícka dráma v základnej škole masakrom. Takmer štyristo ľudí zomrelo. Skoro polovica boli deti.

29. marca 2010 zaútočili samovražedné atentátničky na moskovské metro. Pri útoku zabili štyridsať ľudí a vyše sto sa zranilo.

24. januára 2011 sa atentát odohral na moskovskom letisku Domodedovo. Desiatky ľudí zomrelo a stovky skončili v nemocnici.

Ruský zatykač

Podľa dostupných informácií mala na zadržaného Hamzata S. vydať zatykač Ruská federácia.

Na internet sa objavilo hneď niekoľko ekvivalentov tohto mena. Vo všetkých prípadoch sa ide o osobu, ktorá má za sebou viaceré teroristické útoky.

Pod týmto videom je i množstvo videí. Tie potvrdzujú, že išlo o hlavu teroristickej skupiny.

V auguste 2010 sa muž menom Chamzat Šemilov so svojou skupinou zabarikádoval v jednom dome. Keď už z neho nebol možný únik, údajne spáchal samovražedný atentát. 

Napriek tomu muž s týmto menom zostal na listine hľadaných osôb Interpolu.

Sudca rozhodne

Či zadržaný Čečenec je skutočne hľadaný terorista, musela preveriť slovenská prokuratúra.

"Všetko nasvedčuje tomu, že ide o tú osobu Hamzata S. Vydali sme návrh na väzbu," uviedol Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Zdá sa teda, že slovenskí policajti odhalili skutočného vodcu teroristickej skupiny. Sudca má ďalších 48 hodín na to, aby rozhodol o jeho ďalšom osude. "Či ho vydáme Ruskej federácii, alebo nie," dodal Filičko.

Pozrite si reportáž o čečenských útokoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy