Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Oxid uhoľnatý, ktorý unikal v Čani, je podľa odborníkov tichým zabijakom
Zdielať na

Oxid uhoľnatý, ktorý unikal v Čani, je podľa odborníkov tichým zabijakom

BRATISLAVA/KOŠICE / V nedeľu večer museli záchranárske zložky evakuovať hokejový štadión v Čani (okres Košice-okolie). Unikal tam oxid uhoľnatý. Prípady otravy oxidom uhoľnatým nie sú ojedinelé. Zistiť, kedy je človek v ohrození života, je takmer nemožné.

Oxid uhoľnatý je zákerný najmä v tom, že je bez farby, chuti a zápachu. Aj preto ho toxikológovia označujú za tichého zabijaka. "Otravy začínajú netypicky. Únavou a slabosťou ako pri chrípke," tvrdí záchranár Viliam Dobiáš.

Tichý zabiják

Ťažkosti podľa lekára vznikajú už v priebehu niekoľkých minút a to u všetkých ľudí, ktorí sú v takomto priestore.

Hoci ošetrení pacienti z Čane mali našťastie len ľahšie príznaky, pri silnej koncentrácii by tento plyn mohol spôsobiť aj trvalé následky. Mozog a srdce sú totiž istý čas zásobované podstatne nižším príjmom kyslíka.

" Spôsobuje škody v orgánoch ktoré sú najcitlivejšie na nedostatok kyslíka, to je mozog, srdce, pľúca, pečeň obličky  teda tie najdôležitejšie orgány," hovorí Dobiáš. 

VIAC ČÍTAJTE TU: Pri Košiciach evakuovali takmer 200 ľudí, môže za to zimný štadión

"Môže vzniknúť aj parkinsonizmus," hovorí vedúca Katedry farmakológie a toxikológie Ingrid Tumová.

Najčastejšia inhalačná otrava

Otravy oxidom uhoľnatým patria medzi najčastejšie inhalačné otravy, ktoré môžu spôsobiť aj smrť. "Na Slovensku je ročne 150 úmrtí na otravu oxidom uhoľnatým a ľahších otráv je ešte niekoľko násobne viac," hovorí lekár a záchranár Viliam Dobiáš.

"Oxid uhoľnatý vzniká pri nedokonalom spaľovaní. Zdrojom bývajú najčastejšie výfukové plyny alebo zle nastavené plynové kotle. Veľmi často sú intoxikácie v malých mestečkách alebo dedinách, kde používajú vykurovacie telesá, krby," uviedla Tumová.

Čerstvý vzduch

Jediná prvá pomoc pri podozrení, že v priestore uniká oxid uhoľnatý je okamžite odísť na čerstvý vzduch. Existujú aj detektory, ktoré tento plyn monitorujú. "Práve na takýchto miestach, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí, hlavne keď tam predpokladá, že tam bude klimatizácia, ventilácia, vykurovanie, tak to je bez pochyby nutné," tvrdí konateľ firmy s elektrickými meracími prístrojmi fyzikálnych veličín Dušan Kiseľ. 

Mimoriadne následky spôsobilo zamorené ovzdušie v roku 1995. Vo Východoslovenských železiarňach unikal vysokopecný plyn z poškodeného potrubia. V obci Veľká Ida dokonca evakuovali obyvateľov. Zomrelo 13 ľudí, ďalších 244 museli ošetriť.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy