Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Problém s únikom látky na štadióne v Čani mal trvať niekoľko dní
Zdielať na

Problém s únikom látky na štadióne v Čani mal trvať niekoľko dní

ČAŇA / V Čani pri Košiciach nastala v nedeľu mimoriadna situácia. Z hokejového štadiónu museli evakuovať dvesto ľudí kvôli úniku kysličníka uhoľnatého.

"Asi 170 nás bolo a každému sa točí hlava," povedal jeden z návštevníkov hokejového zápasu.

Návštevníci na miestnom hokejovom štadióne mali šťastie, že v budove nebola vysoká koncentrácia látky. "Tu je šťastie v nešťastí, že sa jednalo o dosť veľký priestor, ktorý je aj odvetrávaný," uviedol veliteľ zasahujúcich záchranárov Igor Krúpa.

Do konca hokejového zápasu chýbala len minúta. Zrazu odpadli dvaja rozhodcovia. "Normálne som išiel na štyri a nebol som schopný sa postaviť," povedal jeden z rozhodcov.

VIAC ČÍTAJTE TU: Pri Košiciach evakuovali takmer 200 ľudí, môže za to zimný štadión

Smrteľná látka

Postupne pociťovali nevoľnosť ďalší hráči aj diváci. Nikto netušil, že vdychujú smrteľný kysličník uhoľnatý. "Je to veľmi nebezpečné. Pokiaľ je vysoká koncentrácia, človek stráca vedomie bez toho, aby bol schopný to nejak ovplyvniť," dodáva Krúpa.

Všetkých evakuovaných ľudí záchranárske zložky zhromaždili v miestnej športovej hale a začal sa postupný transport pacientov do nemocníc.

V niektorých sanitkách bolo viac pacientov:

TV JOJ

Vystrašení obyvatelia Čane hľadali svojich príbuzných. "Mala by byť nejaká kontrola nad tým štadiónom," myslí si jedna z obyvateliek obce.

"Hľadáme príčinu úniky látky. Je to nepríjemné, ale musíme to nájsť, aby sme vedeli, prečo to vzniklo," uviedol starosta obce Čaňa Michal Rečka. Podľa starostu sú na štadióne snímače, ktoré by mali zaznamenať únik nebezpečnej látky. Nikto nevie, prečo nereagovali. 

Problém s únikom látky trval dlhšie

Podľa informácií televízie JOJ bolo nevoľno už deťom na tréningoch pred týždňom. "Vedia o tom a nechajú nás hrať? Zdravie je prvoradé, malé deti tu odpadávajú," hovorí jeden z mladíkov.

V miestnej športovej hale vzniklo krízové centrum:

TV JOJ

Dohady o tom, že sa tu niečo dialo skôr potvrdzujú aj dohady ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Ten na miesto prišiel okamžite. "Mám informácie, že ľudia, ktorí tu boli aj dnes aj včera majú ťažkosti," povedal v nedeľu večer Čislák.

"Ja viem o nejakých troch alebo štyroch ľuďoch, ktorí nám povedali, že bolesť hlavy majú niekoľko dní," dodal veliteľ zásahu. Všetci pacienti sú našťastie mimo ohrozenia života. "Záchranári si zaslúžia pochvalu, ale je to ich každodenná práca.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy