Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Paťka zmenila príbeh utýranej Lucky (†5), dostala mimoriadnu cenu
Zdielať na

Paťka zmenila príbeh utýranej Lucky (†5), dostala mimoriadnu cenu

BRATISLAVA / Deti z celého Slovenska si už štrnástykrát preberali vzácne ocenenie - detský čin roka. Tento rok pribudla špeciálna kategória. Mimoriadne ocenenie dostala Paťka, ktorá dokázala motivovať stovky ľudí, aby pomohli dôstojne pochovať Lucku Luknárovú.

"Mimoriadna cena bola prvýkrát v histórii. Príbeh Paťky bol tak silný a výnimočný, že sa nedal zaradiť do žiadnej kategórie," hovorí štatutárka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická. 

Príbeh Patrície Kupkovej sa začal tam, kde sa príbeh iného dievčaťa skončil. "Videla tú prvú reportáž, keď som zistil, že o malú Luciu nemá po smrti nikto záujem. Nikto z kompetentných úradov a zodpovedných ľudí ju nechcel pochovať," opisuje reportér Veľkých Novín TV JOJ Rasťo Striško.

Zmenila celý príbeh

Reportáž o dievčatku, ktoré nikto nechcel ani po smrti, Paťka znášala ťažko. "To naozaj ocko nikto nechce pochovať? Tak ju pochovajme my a potom to už išlo," dodáva Striško.

Slová Patrície zmenili príbeh malej Lucky na príbeh s dôstojným koncom. Ľudia z celého Slovenska prichystali truhlu a spoločne ju vyprevadili na miesto, kde jej už nikto nebude ubližovať.

Krátko na to vyrástol na hrobe päťročného dievčatka tento medený pomník venovaný všetkým týraným deťom. "Ona vnímala to, že to dieťa musí mať čo bude symbolizovať, že táto tragédia sa nesmie zabudnúť," hovorí Rasťo Striško.

VIAC ČÍTAJTE TU: Luckin (†5) pohreb chcú zaplatiť cudzí, rodina sa nezaujíma

Tamarka zachránila mamu

Ocenenie si dnes odniesla aj päťročná Tamarka. O štvrtej v noci ju zobudilo divné chrčanie a keď sa mama nepreberala ani na krik, zareagovala dospelejšie, ako mnohí dospelí.

Z postieľky zobrala svoju dvojročnú sestru, odomkla byt, zo zámku vybrala kľúče a utekala k susedom, aby zavolali pomoc. Svojej mame nepochybne zachránila život. "Výhra je to, že sa naďalej môžeme tešiť zo seba," hovorí Tamarina mama.

S plaketou odchádzala aj Annamária, Martin, Filip, Jessica, žiaci zo Základnej školy v Ľuboticiach a v Dolnom Kubíne aj mladá Prešovčanka Tonka, ktorá sa stará o opustených psíkov v útulku.

Pozrite si reportáž z udeľovania cien Detský čin roka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy