Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Viktória (14) obetovala prázdniny, aby sa starala o chorú rodinu
Zdielať na

Viktória (14) obetovala prázdniny, aby sa starala o chorú rodinu

BRATISLAVA / Detský čin roka je projekt, ktorý hovorí o dobrých skutkoch, nezištnej pomoci, ale napríklad aj o záchrane ľudských životov. Áno, toto všetko dokážu deti, ktoré môžu byť príkladom aj pre dospelých.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Venoval peniaze od zúbkovej víly

Tento rok sa do Detského činu roka prihlásilo 126 škôl. Deti, rodičia a učitelia vo svojich listoch opísali 8 186 dobrých skutkov. Ocenenie v kategórii pomoc rovesníkom prišli prebrať za spolužiakov Julka a Gabriel. Deti zorganizovali pre svojho spolužiaka Lea trpiaceho leukémiou zbierku peňazí.

"Prvé peniaze dal Dávid, čo mu dala zúbkova víla," hovoria deti. Keď Leo ochorel, jeho spolužiaci sa starali aj o jeho školskú skrinku. Dávali mu do nej sladkosti z osláv a kresby. Leo bol pritom prvá Julkina detská láska.

Odkázal im všetky hračky

"Keď nás Leo naháňal, tak niektorým dievčatám do vadilo. Mne nie," hovorí Julka. Leo však tento rok na jar od svojich spolužiakov odišiel už navždy. Deťom odkázal všetky svoje hračky. Veľké srdce však ukázalo veľa detí. Všetky ich príbehy sú výnimočné.

Napríklad aj ten Simonin. Tá sa stará o sestru svojej spolužiačky, malú Dominiku. Piatich súrodencov totiž opustila mama. Ďalším veľmi silným príbehom je záchrana života chorým chlapcom.

Záchrana plačom

Jakubko spadol na betón a udrel si hlavu tak nešťastne, že upadol na dva mesiace do kómy a celý ochrnul. Raz keď ho mamka kŕmila lyžičkou v nemocnici, tak odmietol jesť.

"Upieral pohľad teda za mňa. Ja som nerozumela, lebo vlastne nedokázal komunikovať," opisuje Kubova mama. Jakubkov pohľad  smeroval na dieťatko ležiace vo vedľajšej posteli. Keďže nevedel rozprávať, začal silno plakať.

Stará sa o krstnú

"Ja som sa vtedy otočila k postieľke, v ktorej to bábätko ležalo a videla, že má problémy a prestalo dýchať," dodáva mama. Malého drobca sa tak podarilo zachrániť. Jakubko si za tento čin odniesol ocenenie v kategórii Záchrana života. Jeho mamina verí, že dobrý skutok sa mu vrátil vo forme zlepšujúceho sa zdravotného stavu.

Kategóriu Pomoc v rodine vyhrala Viktória Tóthová zo Základnej školy Jánošovka v Čiernom Balogu za pomoc a podporu chorej krstnej mamy. Tú pripútala na lôžko choroba. Krstnú Mirku hospitalizovali s vážnou diagnózou "kliešťová encefalitída“. Vtedy mala Viktorka 13 rokov. Choroba mala taký rýchly spád, že zostala pripútaná na lôžko, neschopná sa o seba postarať. Viktória s ňou zostala sama a vlastne obetovala celé dva mesiace prázdnin.

Dobrovoľne vymenila celé prázdniny, kamarátky, vodu, slnko a oddych za starostlivosť o krstnú mamu. Bolo nutné je dennodenne umyť, nachovať, masírovať a absolvovať s ňou každodenný rituál, ktorý musí každý absolvovať sám.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Facebook/Detský čin roka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy