Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenská armáda je v zlom stave, majú jej pomôcť špeciálne odporúčania
Zdielať na

Slovenská armáda je v zlom stave, majú jej pomôcť špeciálne odporúčania

BRATISLAVA / Slovenská armáda je v porovnaní s ostatnými európskymi vojskami na druhej koľaji. Odborníci zaoberajúci sa problematikou obrany a bezpečnosti si myslia, že by sa to malo zmeniť.

Bezpečnostní experti tvrdia, že slovenská armáda je na druhej až tretej koľaji štátneho záujmu. Prinášajú preto riešenia, ktorými by sa to vraj dalo zmeniť.

"Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú dlhodobo naozaj vo veľmi zložitom a zlom stave a z hľadiska techniky, výzbroje a výstroje," hovorí bezpečnostný expert CEPI Jaroslav Naď.

Nesystémová modernizácia

Slovenská armáda sa za niekoľko rokov dostala do výrazného úzadia. Peniaze, ktoré tam tečú sa stále osekávajú. Ak sa aj vojaci rozhodnú modernizovať, nerobia to podľa expertov systémovo.

Krivo sa na Slovensko pozerajú zahraničné bezpečnostné štruktúry. "Modernizácia je strašne potrebná.Treba urobiť dokumenty počnúc víziou až po konkrétny realizačný plán obstarávania zákaziek,kde by sme definovali kedy a v akom období chceme akú konkrétnu spôsobilosť obstarávať," dodal Naď.

Plán na ozdravenie

Experti na obranu a bezpečnosť spolu s vyslúžilými vojenskými dôstojníkmi  vypracovali sedemdesiatpäťbodový plán v týchto deviatich kategóriách, ktorým by chceli pomôcť ozdraviť slovenské vojsko.

Na to všetko sa však budú musieť v prvom rade nájsť peniaze. "Investície musia byť zmysluplné, koncepčné a nie na nejakých ad hoc princípoch," myslí si bezpečnostný expert CEPI Marián Majer.

Na ministerstve plány majú

Na ministerstve obrany tento dokument vnímajú pozitívne aj keď hovoria, že podobné strategické plány majú. A to hneď niekoľko.

"Určite vítame, každé dobré riešenie, ktoré dokáže posunúť naše ozbrojené sily dopredu. Musíme však pripomenúť, že  v uplynulých 20tich rokoch sa o modernizácii ozbrojených síl predovšetkým hovorilo," uviedol hovorca ozbrojených síl Martin Čambalík.

"Nie je možné, aby sme realizovali sedemdesiatpäť opatrení zo dňa na deň. Ale bolo by dobré, aby sme začali čím skôr," dodáva Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy