Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo obrany skrýva luxusné sanitky, kvôli súdnemu sporu
Zdielať na

Ministerstvo obrany skrýva luxusné sanitky, kvôli súdnemu sporu

BRATISLAVA / Slovenská armáda ukrýva vo svojich garážach hotový poklad. Sanitky za takmer milión eur z našich daní. Pre súdny spor z týchto špeciálnych vozidiel nemáme absolútne nič. Autá budú navyše onedlho aj po záruke.

Tri sanitky za viac ako 900 tisíc eur má slovenská armáda vo svojich garážach už niekoľko rokov. A to bez toho, aby najazdili čo i len jediný kilometer.

Za pár mesiacov ubehnú dva roky od nákupu sanitiek Mercedes G-300 na ministerstve obrany. 

Na autá sa len pozerajú

Zdroj TV JOJ, ktorý si praje ostať v anonymite tvrdí, že sa na tri moderné záchranné autá môžu iba pozerať. Reálne v teréne nikdy neboli. "Záruka na vozidlách aj na zdravotníckom materiáli od prevzatia za pár mesiacov skončí, ak už aj neskončila a autá sa nepoužívajú. Možno sa stále čaká, že sa na to zabudne a potom sa investujú znova ďalšie financie na ich samotné sfunkčnenie," uviedol zdroj teelvízie.

"Sú zagarážované a prebieha na nich pravidelná údržba. Aj motorovej časti aj zdravotníckeho vybavenia," uviedol hlavný vojenský lekár Vladimír Lengvarský.

"Sanitky, ktoré boli dodané, nemôžu Ozbrojené sily využívať. Šetrením sa totiž zistilo, že nespĺňali dohodnuté technické požiadavky," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Škandálne sanitky

So sanitkami sa vlečú škandály už od ich nákupu. Ešte v roku 2012,  ministerstvo nakúpilo autá za takmer milión eur na priamo, teda bez verejného obstarávania. Keď si ich vojaci prebrali, sanitkám chýbalo dohodnuté vybavenie.

Dodávateľ vraj dodal staršie modely áut, ktoré mali mať dokonca stočené kilometre. V rezorte obrany pre ne dokonca padali hlavy. Armáda chcela nakoniec z tohto kšetfu vycúvať.

"Ministerstvo obrany odstúpilo od zmluvy, dodávateľ bol vyzvaný, aby si tieto vozidlá prevzal a uhradil sumu, ktorá mu bola vyplatená," dodala hovorkyňa.

Spor o sanitky je na súde

Má to však háčik. Dodávateľ to odmietol a tak je spor na súde. Vojaci si tak môžu drahé sanitky akurát tak leštiť. A v prevádzke stále ostávajú staré dosluhujúce stroje. "Tie úlohy niekto plniť musí, nejaká technika, či tie sanitky máme, alebo nemáme, tak to potom musia zabezpečovať iné útvary s inou technikou," dodal hlavný vojenský lekár.

Zatiaľ čo technika za necelý milión ostáva aj naďalej v sklade. Minimálne dovtedy, kým nerozhodne súd. "Vec je vedená na Okresnom súde Bratislava III a vo veci je vytýčený termín pojednávania na 10. september 2014," píše sa v stanovisku Krajského súdu v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy