Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvá prichádzajú pre zlú koordináciu o peniaze
Zdielať na

Ministerstvá prichádzajú pre zlú koordináciu o peniaze

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany a vnútra prichádza o veľké peniaze. Tvrdí to poslanec Martin Fedor. Podľa neho za to môže dlhodobo neriešená koordinácia pri obstarávaní leteckej techniky v týchto silových rezortoch.

Bývalý minister obrany a súčasný poslanec parlamentu Martin Fedor volá po väčšej koordinácii medzi rezortami obrany a vnútra.

V tejto súvislosti otvoril tematiku vládnej letky, ktorá do zahraničia preváža najvyšších ústavných činiteľov. Nielen podľa Fedora, ale aj podľa odborníkov, je vybavenie veľmi zastaralé a potrebuje obnovu.

Slovensko by podľa neho malo zefektívniť prepravu ústavných činiteľov a spojiť letky rezortu obrany a ministerstva vnútra. "Na stole je otázka, či bude malé Slovensko naďalej prevádzkovať dve rozličné letky, alebo ich dokážeme spojiť a získať zdroje z efektivity," povedal Fedor.

Jediní v EÚ

"Pri zjednotení môže dôjsť k veľkým úsporám nielen pri obstarávaní, ale aj pri servise, výcviku a logistike," myslí si.

Podľa Fedora by mala letka ministerstva vnútra, ktoré prepravuje štátnych predstaviteľov, prejsť pod vzdušné sily. Ďalšou možnosťou je využívanie komerčných liniek. "Buď sa ministerstvo obrany a vnútra skoordinujú a vyriešime prepravné problémy tohto štátu, alebo sa preprava ústavných činiteľov bude robiť charterovými letmi," uviedol Fedor.

Podľa neho sme jedinou krajinou v EÚ, ktorá takto využíva dve letky. Ostatní využívajú na prepravu politikov vzdušné sily, alebo sa spoliehajú na vlastné aerolínie alebo charter.

Rezorty obrany a vnútra by sa mali podľa Fedora tiež koordinovať pri spoločnom obstarávaní novej techniky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy