Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opravu našich lietadiel zabezpečuje sankcionovaná ruská firma
Zdielať na

Opravu našich lietadiel zabezpečuje sankcionovaná ruská firma

BRATISLAVA / Hoci sme už desať rokov v NATO, vyzerá to u nás ako za čias varšavskej zmluvy. Naši vojaci používajú zastaranú techniku. Slovenská armáda preto apeluje na modernizáciu. Peniaze sa možno nájdu na talianske Spartany. Aj napriek neutíchajúcemu rusko-ukrajinskému konfliktu sa o servis veľkej časti našej techniky bude starať aj naďalej Rusko.

Aj keď sme členmi severoatlantickej aliancie, k Rusku máme oveľa bližšie, než sa zdá. Naša armáda je totiž závislá na ich technike a servise. 

Najhoršie máme byť na tom v oblasti letectva. Dopravné Antonovy, či nadzvukové stíhačky MIGy sú ruskej výroby a nielen to - o ich servis sa stará taktiež ruská strana. A to je podľa bývalého ministra obrany problém. Ako v prípade našich radarov.

"V súčasnosti ich má opravovať ruská spoločnosť, ktorá je na sankčnom zozname, takže momentálne naše radary ani nemá kto opravovať," potvrdil bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Rovnako ruskej výroby je aj náš systém protileteckej ochrany S300.
"Väčšina pozemnej techniky bola vyrobená ešte za čias ČSR," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Nevyhnutná modernizácia

Desiatka tankov typu T72 ruskej výroby je pre zlý technický stav zakonzervovaná v skladoch. Kolesové bojové BVP sú taktiež ruskej výroby. Tatrovka je československej výroby. Dokonca aj samopal typu 58 je ruskej výroby, ale dokážeme si ho sami opraviť. "Opravy nie sú také zložité, ako v letectve," potvrdil Galko.

Iskričkou nádeje je, že na budúci týždeň by už mohlo byť jasnejšie či sa začne aspoň s nákupom talianskych Spartanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy