Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Učitelia sa kopírovaním učebníc zahrávajú s autorským zákonom
Zdielať na

Učitelia sa kopírovaním učebníc zahrávajú s autorským zákonom

BRATISLAVA / Slovenskí učitelia riešia problém s nedostatkom učebníc tak, že ich okopírujú a rozdajú žiakom. Ak ale nebudú kopírovať, ako majú, porušia autorský zákon. Aký je predpis na kopírovanie nevedia ani kompetentní.

"Väčšinou nabehne učiteľka ku kopírke a fotí jednotlivé strany. Týka sa to najmä pracovných listov, no stalo sa už, že nám nedodali knihy a kopírovali sa aj tie. Naposledy to boli učebnice dejepisu," opisuje postup riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho Gabriel Kalna.

Neprídu učebnice

Bežne sa stáva, že do škôl nedorazí potrebný počet učebníc. "Mali sme stresové situácie. Chýbali nám učebnice pre žiakov. Neostávalo nám iné, ako ich prekopírovať a rozmnožiť materiály, kým nám dodali učebnice z ministerstva," dodáva riaditeľka Základnej školy Ostredkova Erika Drgoňová.

Učitelia majú povinnosť zabezpečiť materiál pre žiakov. Ak ale začnú kopírovať učebnice, stávajú sa šíriteľmi. Pohybujú sa tak na hrane zákona.

Autorský zákon totiž neumožňuje rozmnožiť celú učebnicu, ale len odsek či kapitolu.

"Podľa autorkého zákona je možné bez súhlasu autora a bez vzniku jeho nároku na odmenu okopírovať časť učebnice," stojí v stanovisku autorskej spoločnosti Lita.

Podstatná časť

Podľa autorského zákona učitelia nemôžu kopírovať ani podstatnú časť literárneho diela. Nik však nešpecifikuje pojem "podstatná časť".

"Autorský zákon používa pojem ´podstatná časť literárneho diela´, avšak bližšie ho nešpecifikuje a nevysvetľuje jeho obsah," píše sa v stanovisku.

Na Slovensku je teda zakázané čosi, čo tvorcovia zákona vysvetliť sami nevedia. V zahraničí je bežné, že sa nerozmnožuje časť literárneho diela presahujúca desať percent jeho obsahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy