Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Pri prerábke bytu našli robotníci v paneli granát
Zdielať na

Pri prerábke bytu našli robotníci v paneli granát

NITRA / Rodina z Nitry, ktorá po 48 rokoch prerába byt na treťom poschodí zažila šok. V kuchyni pri pílení otvoru našli v paneli zamurovaný granát z druhej svetovej vojny. Podľa pyrotechnika ide minimálne o európsku ak nie svetovú raritu. Šťastie mali aj robotníci, od výbuchu ich delilo iba pár centimetrov.

Ručný granát v paneláku objavili úplnou náhodou robotníci pri vypilovaní steny. "Zväčšovali vlastne obvod steny a to bol moment, keď sa jeden zastavil, že počkaj urobíme to inak a vtedy prestali," hovorí dcéra majiteľky bytu.

Pritom, si náhodne všimli, že v paneli je niečo hrdzavé. "Tak to olupovli oškrabovali a zbadali ten granát," dodala dcéra.

Rez rovno do granátu

To, že robotníci výbušninu našli im zachránilo život. Podľa pôvodného plánu by totiž rezali rovno do granátu. Pyrotechnici zistili, že ide o muníciu z druhej svetovej vojny. "Prišli mi ohlásiť, že našli granát, tak sme sa zľakli a všetci sme zutekali. Jedná sa o obranný granát, ktorý má hrubé črepiny a ten smrtiaci účinok je tam do 50 metrov," uviedol pyrotechnik krajského policajného zboru v Nitre Pavol Mokráš.

Granát odborníci opatrne vyrezali aj s časťou panelovej steny. Tento nález aj ich poriadne prekvapil. "Neviem, že by sa niekto v zahraničí stretol s takýmto prípadom. Toto už bolo po vojne postavené, takže to je taká rarita," dodáva pyrotechnik.

Majitelia sa do tohto bytu nasťahovali ešte v roku 1966. Ani len netušili, že v stene majú granát. "Keby si mamina nevymyslela, že ideme búrať steny, ani to nezistíme," dodala dcéra majiteľky bytu.

Dostala sa tam náhodou

Podľa spôsobu uloženia výbušniny sa tam zrejme dostala náhodou. Pyrotechnik si myslí, že sa to stalo pred 48 rokmi pri ťažení štrku na výrobu panelu. "Akonáhle ho osievali, prepadol do zásobníku s betónom a hotový betón zaliali do formy aj granátom," domnieva sa pyrotechnik.

To či je tento granát funkčný sa zatiaľ nevie, pyrotechnik to zistí až pri ďalšom skúmaní. "Dôjde to röntgenovanie a tam sa zistí, že či tam je zapaľovač," dodáva pyrotechnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy