Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V škole našli funkčný granát z druhej svetovej vojny
Zdielať na

V škole našli funkčný granát z druhej svetovej vojny

BANSKÁ BYSTRICA / Základnú školu v obci Hrochoť neďaleko Banskej Bystrice v piatok evakuovali. V suteréne pod schodiskom totiž školník objavil muníciu z druhej svetovej vojny. Podľa pyrotechnikov bola funkčná.

Munícia z druhej svetovej vojny bola v pivnici školy skrytá dlhé roky. Nebyť iniciatívy riaditeľa školy, ktorý nariadil upratovanie suterénu, pravdepodobne by sa ani nenašla. 

"Je to zhrdzavená okrúhla mína," hovorí školník o náleze. "Som riaditeľom päť rokov, nikdy som na tom mieste nebol a ani riaditeľka predo mnou," čudoval sa riaditeľ školy Marián Medveď.

Školník okamžite zavolal políciu. Hoci munícia pochádza ešte z obdobia druhej svetovej vojny stále je funkčná.

Protitanková mína

Budovu evakuovali. "Na miesto bol vyslaný pyrotechnik, ktorý túto muníciu zaistil za účelom zneškodnenia. Zistilo sa, že išlo o protitankovú mínu z obdobia druhej svetovej vojny," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru V Banskej Bystrici Petra Vašková.

Kedy presne sa mína do školy dostala známe nie je. Ukrytá pod schodiskom mohla byť ešte od vojny. V tých časoch mali v tej oblasti Nemci sklady. V úzkom priestore pod schodiskom sa na ňu zabudlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy