Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rozkol strany NOVA, Lipšic chce odstaviť liberálov
Zdielať na

Rozkol strany NOVA, Lipšic chce odstaviť liberálov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Strana NOVA je pred rozkolom. Daniel Lipšic presadzuje odchod liberálov, ktorí prišli do strany pred rokom. Dôvodom je, že spojenectvo konzervatívcov a liberálov sa neosvedčilo, čo mali ukázať aj voľby do Európskeho parlamentu.

Lipšič chcel rozchod po vzájomnej dohode, ale liberáli to odmietli. Snahy Lipšica majú byť pravým dôvodom odchodu predsedu frakcie konzervatívcov Milana Krajniaka zo strany. Krajniak so zámerom nesúhlasil, preto odišiel.

Hodnotenie a perspektívy

Rok a pol po založení hnutia NOVA je podľa Lipšica čas na vyhodnotenie jeho doterajšieho smerovania a perspektívy do budúcnosti.

"Po voľbách do Európskeho parlamentu potrebujeme nový reštart, ktorý nás posunie dopredu," povedal s tým, že na sobotňajšej Republikovej rade hnutia NOVA navrhne zmenu stanov. Tá má zrušiť ideologické frakcie a znížiť počet podpredsedov.

"Do funkcií podpredsedov navrhnem Republikovej rade zvoliť Janu Žitňanskú, Marcela Klimeka a Gábora Grendela," uviedol Lipšic, ktorý to chápe ako nový začiatok na ceste k cieľu, ktorým je moderné, spravodlivé a úspešné Slovensko.

"Sme presvedčení, že má zmysel snažiť sa o spravodlivosť a pomáhať ľuďom," dodal. Doteraz boli podpredsedami aj Daniel Krajcer a Jozef Kollár.

Dôležitá je spolupráca

Podľa podpredsedu NOVA Daniela Krajcera sa návrh stanov v posledných dňoch niekoľkokrát menil. Chcú počkať, čo predloží Lipšič na predsedníctve a na republikovej rade.

"Zároveň si myslím, že o vnútrostraníckych témach by sa malo rokovať na vnútrostraníckej pôde, čo je korektné voči členom predsedníctva a Republikovej rady," povedal.

Podľa Krajcera je spolupráca nevyhnutná. "NOVA prišla s víziou spájania už pred rokom a mala by v tom pokračovať," dodal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy