Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kritická situácia v pravici. Fico sa smeje
Zdielať na

Kritická situácia v pravici. Fico sa smeje

BRATISLAVA / Napriek tomu, že preferencie vládneho Smeru mierne klesajú, Robert Fico má dôvod na radosť. Opozičné stredopravé strany totiž nebojujú ani tak s ním, ako samé so sebou, a najmä proti sebe.

Situácia v pravici je v poslednom období kritická. Medzi preferenčne stúpajúcim Radoslavom Procházkom a naopak klesajúcim Igorom Matovičom to vrie.

Množstvo otázok sa vynára aj okolo budúcnosti SDKÚ, ktorej reálne po odchode Ivana Mikloša a Mikuláša Dzurindu zostáva už len šesť poslancov.

"Sme svedkami kanibalizmu stredopravej scény, keď jedna strana bojuje na život a na smrť s druhou, ktorá ešte ani neexistuje," hovorí analytik Polis Ján Baránek.

Nehovoriac o liberáloch z SaS ktorí už nie sú poslaneckým klubom, či projekt Daniela Lipšica s odídencami z SaS. "SaS ani NOVA ešte nepovedali posledné slovo a SDKÚ-DS urobí všetko pre to, aby sa ešte udržali nad vodou," myslí si politológ Martin Klus.

Neschopní integrácie

Obraz pravice, nie len v prieskumoch verejnej mienky, je tak značne zúfalý.

"Či pravicové strany sedia vo vláde alebo sú v opozícii, neustále obťažujú verejnosť hádkami, konfliktami, štiepením," hovorí líder SMERU Robert Fico.

Nemilosrdný k situácii v opozícii je aj odborník. "Stredopravej scéne akoby unikalo, že takáto fragmentácia nahráva SMERU," hovorí Baránek.

Podľa politológov by bola najlepším riešením pre pravicu integrácia. Pri súčasnom vedení jednotlivých strán je však takéto niečo nepredstaviteľné. "V tejto chvíli budú musieť rozhodnúť voliči, pretože politici nie sú schopní integrovať na pravo od stredu naše politické spektrum," dodal Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy