Oblačno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Aká dobrá je modrá? Hovorí sa o konci SDKÚ
Zdielať na

Aká dobrá je modrá? Hovorí sa o konci SDKÚ

BRATISLAVA / Ako ďalej? To je zrejme najčastejšie kladená otázka v strane SDKÚ-DS, ktorú v stredu opustil jej zakladateľ Mikuláš Dzurinda spoločne s dlhoročným spolupracovníkom Ivanom Miklošom. Špekulovať o tom, či to znamená koniec strany, však nechcú. História ale ukazuje, že takýto exodus často končí smrťou strany.

Zopakuje sa história?

SDKÚ-DS opustili dvaja významní členovia. Poslanci Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš ale poslanecký klub opustiť neplánujú.

Situácia v strane však bude v najbližšej dobe určite zaujímavá. Na Slovensku sa totiž rokmi potvrdilo, že odchod značky a tváre politickej strany, ktorou Dzurinda pre SDKÚ určite je, väčšinou znamenal jej koniec.

V minulosti nájdeme niekoľko príkladov ako ANO či HZDS. Podobný scenár by sa mohol zopakovať aj pri SDKÚ. Napriek tomu má súčasný predseda strany Pavol Frešo na to iný názor.

Podľa Freša je odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša len generačnou výmenou a nie je výsledkom jeho zlého šéfovania. "SDKÚ- DS musí ísť príkladom. Ďalšia generácia by mala dokázať prebrať kormidlo a ukázať, že na Slovensku už skončila tá doba, kedy so zakladateľom skončila aj strana," myslí si Frešo.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš vystúpili z SDKÚ, vypočujte si dôvody a reakcie:

Rokovania o budúcnosti

Vo štvrtok večer je na pláne rokovanie prezídia SDKÚ-DS, ktoré sa bude zaoberať aj tým, či Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš majú zostať členmi poslaneckého klubu napriek tomu, že už nebudú členmi strany.

"To, či si vedenie SDKÚ bude želať alebo neželať naše zotrvanie je otázkou našich prípadných rozhovorov. Ak bude záujem, aby sme udržali poslanecký klub, sme pripravení sa o tom rozprávať," vyhlásil Mikuláš Dzurinda na margo možného zániku poslaneckého klubu SDKÚ.

Na večernom rokovaní by sa malo rozhodnúť aj o tom, či bude zvolaný mimoriadny kongres a o prípadnej zmene predsedu strany. Pavol Frešo však nevidí dôvod na odchod z čela strany.

Dva roky pôsobenia Freša na čele strany však nepriniesli očakávané znovuzrodenie, čo ukazujú aj čísla a preferencie strany. Frešo však argumentuje výsledkami eurovolieb či župných volieb, ktoré sú dobrým výsledkom jeho vládnutia.

Súvisiace články