Jasno
14°
Bratislava
Boj o záhrady prehrávajú reštituenti
Zdielať na

Boj o záhrady prehrávajú reštituenti

BRATISLAVA / Zbystriť by mali záhradkári na celom Slovensku. Najmä tí, ktorí roky bojujú o pozemky, ktoré obrábali desaťročia a teraz sa k nim nevedia dostať. Veci sa teraz pohli.

Okresný pozemkový úrad zrušil všetky svoje doterajšie rozhodnutia. Medzi nimi aj vydané listy vlastníctva, podľa ktorých by záhradky mohli patriť reštituentom. Podľa rozhodnutia pozemkového úradu - protizákonne.

Záhrad sa vzdať nechcú

Na margo rozhodnutia úradu sa začínajú ozývať reštituenti, ktorí nabádajú súčasných nájomcov, aby opustili svoje záhradky a svoje priestory.

Súčasní majitelia či nájomcovia tvrdia, že pôvodných majiteľov chápu. Na druhej strane sa však svojich záhrad nechcú vzdať. "To sú všetko ľudia v postproduktívnom veku, ktorým zostáva ten pobyt v prírode a pocit užitočnosti ako to posledné," hovorí tajomník Slovenského zväzu záhradkárov Juraj Korček.

"Na základe môjho preverenia sa uvedený spisový materiál, na ktorý ste sa informovali nachádza na prokuratúre, na základe žiadosti prokuratúry. Vzhľadom na túto skutočnosť nevieme zaujať stanovisko k Vašim otázkam," uviedla vedúce Okresného pozemkového úradu v Bratislave Lucia Vyhlídalová.

Nekonečný čas

"Po preskúmaní podnetu bude v zákonnej lehote spis vrátený pozemkovému úradu," uviedol hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Vladimír Javorský.

Čas, ktorý úradníkom plynie je pre záhradkárov po rokoch naťahovania sa nekonečným. Navyše na kus svojho života sa preto môžu naďalej vlastne iba prizerať. "Investovať a upravovať niečo, čo nie je moje, tak to je dosť stresujúce," tvrdí jeden zo záhradkárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy