Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Záhradkári bez záhrad. Roky trpia úradnícke prieťahy
Zdielať na

Záhradkári bez záhrad. Roky trpia úradnícke prieťahy

BRATISLAVA / Desať, dvanásť dokonca až 17 rokov trvá štátnym úradníkom vysporiadanie pod záhradkárskymi osadami po celom Slovensku. A to aj napriek tomu, že na to majú maximálne dva mesiace.

Tridsať dní, v zložitejších prípadoch maximálne 60 dní mali štátni úradníci na to, aby vysporiadali záhradkárske pozemky. Avšak, prešli už roky. A nie jeden ani dva. V extrémnych prípadoch až neuveriteľných sedemnásť. "To je absolútny nonsens, aby sa v takýchto termínoch konalo," uviedol Juraj Korček, tajomník RV SZZ.

Spisy sú rozsiahle...

Pravdou je, že spisy sú rozsiahle. Často sa presúvajú z úradov na súdy a naopak. Tak napríklad spis záhradkárov v Bratislavskej Rači má stovky strán. Začal sa podnetom ešte v roku 1998. Prešlo 15,5 roka a nevyriešilo sa vôbec nič. Sami úradníci dokonca priznávajú prieťahy. "Nie je možné pri danom množstve spisov, ich rozsiahlosti a charaktere dodržiavať lehoty," píše sa v stanovisku Obvodného pozemkového úradu v Bratislave. 

"Uvedomujeme si, že každý má právo na prejednanie veci bez zbytočných prieťahov, ale vysporiadanie vlastníctva v záhradkárskych osadách je časovo náročné a vyžaduje si aj množstvo dokazovania," uviedla hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová. 

Záhradkárom je však úplne jedno, kto za tento stav môže. Pre nich je najpodstatnejšie to, že ani po rokoch naťahovania sa s úradmi, stále nie sú vo svojom. "Máme obavu, že raz sem prídeme a niekto nás sem nepustí," vraví záhradkár Milan Baláž.

Záhradkári toho majú po krk

Záhradkári už majú už majú za tie roky naťahovania sa s úradníkmi po krk. Teraz im však zrejme neostáva iné ako bojovať ďalej. A štátnu mašinériu žalovať. "Existuje na vnútroštátnej úrovni niekoľko účinných prostriedkov nápravy vo vzťahu k prieťahom v konaní. Niektoré slúžia na to, aby sa konanie urýchlilo. Niektoré majú aj kompenzačný charakter," uviedla Marica Pirošíková, zástupkyňa Slovenska pred ESĽP.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy