Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zúfalí záhradkári. Na byrokraciu sú prikrátki
Zdielať na

Zúfalí záhradkári. Na byrokraciu sú prikrátki

BRATISLAVA / Predstavte si, že niekoľko desaťročí obrábate svoju záhradku, staráte sa o ňu ako o svoju vlastnú. Napriek tomu, že máte právo si ju odkúpiť, štát Vám ju nechce predať.

"Je to kus našej histórie, kus nášho života, kus našej práce a nechceli by sme o to prísť," hovorí záhradkár Milan Baláž. Aj v záhradkárskej osade v bratislavskej Rači sa ľudia poctivo starali o prenajaté štvorárové pozemky. Štát sa im za roky driny odmenil zákonom, ktorým im ponúkol možnosť,  záhradky prednostne odkúpiť.

Na vine sú úradníci

V mnohých prípadoch po celom Slovensku sa to však za desiatky rokov nestalo. Nie preto žeby záhradkári nechceli. Na vine sú úradníci. "Malo to byť vysporiadané do roku 2011," hovorí záhradkár Rudolf Brídzik. "Viacerí vlastníci a ich potomkovia a aj záhradkári už pomreli. A nedožili sa žiadneho výsledku," povedal tajomník RV SZZ, Juraj Korček.

Tak napríklad račianski záhradkári sa o role pod záhradkami začali na úradoch a súdoch naťahovať ešte v roku 1998. Po trinástich rokoch v úradníckeho ničnerobenia a súdneho úradovania im v roku 2011 bratislavský krajský súd dal za pravdu a uznal ich nárok na užívané pozemky.

Nie je možné dodržiavať lehoty, tvrdí sa v stanovisku

Uzavrieť sa to malo nanajvýš do šesťdesiatich dní. Je máj 2013. "Vzhľadom na zložitosť a časovú i právnu náročnosť agendy majetkového vyporiadania pozemkov v záhradkových osadách, nie je možné pri danom množstve spisov ich rozsiahlosti a charaktere dodržiavať lehoty," píše sa v stanovisku Obvodného pozemkového úradu v Bratislave.

"Nie sú výnimkami prípady, kedy ležia veci na pozemkových úradoch 10,12,15, dokonca unikum 17 rokov. To je absolútny nonsens aby sa v takýchto termínoch konalo," dodáva Korček. Záhradkári sa však najviac obávajú toho, že ak raz prídu k dlho obrábaným pozemkom, niekto cudzí ich na nich jednoducho nepustí.

Kým totiž záhradkára vybavia úrady, do hry môže vstúpiť niekto tretí. Napríklad developer, alebo aj sused. "Urobili sme tu určitý kus práce a nakoniec som o záhradku prišiel," hovorí záhradkár Marián Sopko.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy