Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Čakáme 17 rokov na pozemky, tvrdia záhradkári
Zdielať na

Čakáme 17 rokov na pozemky, tvrdia záhradkári

BRATISLAVA / 10,12, dokonca aj 17 rokov trvá štátnym úradníkom vysporiadanie pozemkov pod záhradkárskymi osadami po celom Slovensku. Napriek tomu, že úradníci na to majú nanajvýš dva mesiace. Takýchto prípadov pritom na Slovensku vôbec nie je málo. Nevysporiadané záhradkárske osady môžeme počítať na stovky.

Mesiace sa premenili na roky

Približne 30, v zložitých prípadoch maximálne 60 dní mali štátni úradníci na to, aby vysporiadali záhradkárske pozemky. Namiesto toho prešli už roky. A nie jeden a ani dva. V extrémnych prípadoch až neuveriteľných 17 rokov. "To je absolútny nonsens aby sa v takýchto termínoch konalo," povedal tajomník Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

Pravdou je, že spisy sú rozsiahle. Často sa presúvajú z úradov na súdy a naopak.  Tak napríklad spis záhradkárov v Bratislavskej Rači má stovky strán. Začal sa podnetom ešte v roku 1998. Prešlo 15 a pol roka  a nevyriešilo sa vôbec nič. Navyše sami úradníci priznávajú prieťahy. "Pri danom množstve spisov ich rozsiahlosti a charaktere nie je možné dodržiavať lehoty," poskytol vyjadrenie Obvodný pozemkový úrad Bratislava.

Záhradkári majú obavu o svoje pozemky

"Uvedomujeme si, že každý má nárok na prejednanie veci bez zbytočných prieťahov a v primeranej lehote, avšak pri vysporiadaní vlastníctva v záhradkových osadách ide o značne rozsiahlu agendu, ktorá je zložitá a časovo náročná predpokladajúca zhromaždenie rozsiahleho materiálu," povedala Zuzana Gulová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Záhradkárom je však úplne jedno, kto za tento stav môže. Pre nich je najpodstatnejšie to, že ani po dlhých rokoch naťahovania sa s úradmi, stále nie sú vo svojom. "Máme obavu, že raz sem prídeme a niekto nás nepustí," vyjadril svoju obavu záhradkár Milan Baláž.

Zvažujú právne kroky

Záhradkári už majú už majú za tie roky naťahovania sa s úradníkmi po krk. Teraz im však zrejme neostáva iné ako bojovať ďalej. A štátnu mašinériu žalovať. "Existuje na vnútroštátnej úrovni niekoľko účinných prostriedkov nápravy vo vzťahu ku prieťahom v konaní. Niektoré slúžia na to, aby sa konanie urýchlilo. Niektoré majú aj kompenzačný charakter," dodala Marica Pirošíková,  zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy