Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Voda nie je samozrejmosť, obyvatelia pijú nepitnú vodu
Zdielať na

Voda nie je samozrejmosť, obyvatelia pijú nepitnú vodu

ZÁVOD / Obyvatelia obce Závod (okr. Malacky) musia piť pitnú vodu, ktorá ale nespĺňa parametre. Obsahuje totiž samé nepekné veci - priveľa železa, mangánu a amónnych iónov. Voda je kalná a zapácha. Starosta sa snaží problém riešiť z eurofondov, no neúspešne.

Smrdí a je kalná

Na jedinú studňu v obci Závod (okr. Malacky) sa spoliehajú všetci obyvatelia. Chýba tam totiž verejný vodovod z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. "Verejný vodovod končí v obci Veľké Leváre. Začína až v Moravskom Svätom Jáne, ale z inej strany. Obec Závod zostáva dlhodobo nevyriešená," ozrejmuje Peter Vrablec, starosta obce Závod.

Voda je kalná, zapácha a obsahuje aj škodliviny. Obyvatelia sú veľmi nespokojní. "Tá voda smrdí, je žltá. Keď periem biele prádlo, zmení farbu na žltú. Bojíme sa v tej vode deti kúpať. Je to strašné," opisuje obyvateľka Lenka. "Závodskú vodu nepijeme. Kupujeme si minerálky," dodáva obyvateľka Anna. 

Hygienici tvrdia, že voda nie je zdraviu škodlivá, ale nehovoria o nej ako o pitnej. "Nespĺňa požiadavky na pitnú vodu podľa nariadenia vlády," konštatuje Anna Klimetová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Len filtre

Starosta pritom vie situáciu vyriešiť. Stačí len zaviesť filtre. "Celé to stojí okolo 50 tisíc eur, ale obec peniaze nemá. Zadĺžili sme sa pri výstavbe kanalizácie a teraz zháňame zdroje odkiaľ sa dá," dodáva starosta.

Obec Závod je jediná v Bratislavskom kraji, kde je takáto voda. "Žiadna iná obec nemá takýto problém," dodáva Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pravidelne monitorujú pitnú vodu vo verejných vodovodoch. "V minulom roku bolo najviac nevyhovujúcich vzoriek v Banskobystrickom kraji, nasledoval Košický, prešovský a Nitriansky kraj. Ostatné kraje mali vyhovujúcu vodu," dodáva Skalická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy