Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Babiša som do ŠtB nenalákal, uviedol na súde kľúčový svedok
Zdielať na

Babiša som do ŠtB nenalákal, uviedol na súde kľúčový svedok

BRATISLAVA / Andrej Babiš, český minister, veľkopodnikateľ, jeden z najbohatších ľudí Európy, mal krycie meno Bureš a údajne spolupracoval s agentmi obávanej Štátnej bezpečnostnej služby. V bratislavskom Justičnom paláci sa začalo ďalšie hlavné pojednávanie, na ktorom práve Babiš dokazuje to, že on žiadnu spoluprácu s ŠTB nikdy nemal.

Babiš ako agent v ŠtB nebol

Bývalý príslušník komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Július Šuman v pondelok pred súdom poprel informácie z archívnych dokumentov, že v 80. rokoch nalákal súčasného českého ministra financií Andreja Babiša k spolupráci s ŠtB ako agenta.

Šumanovo svedectvo by mohlo byť kľúčové vo veci žaloby Babiša, ktorý sa domáha verdiktu, že bol v archívnych zväzkoch neoprávnene uvádzaný ako agent Štb s krycím menom Bureš. "Správa o získaní agenta Bureša nie je pravdivá. Naverbovanie sa u Obuvníka (niekdajšia bratislavská reštaurácia - pozn. red.) neuskutočnilo," prehlásil Šuman. Doplnil tiež, že Babiša osobne nepozná. Podobne sa pred súdom vyjadril aj ďalší bývalý príslušník ŠtB František Hakáč. 

Musel podpísať dokument

Svedok taktiež povedal, že správu o údajnom získaní spolupráce Babiša a ŠtB mu predložil jeho nadriadený, ktorý mu vraj spis týkajúci sa Babiša predtým odobral. "Túto správu som odmietol podpísať, ale na priamy rozkaz náčelníka odboru som tak učinil," povedal Šuman. Dodal, že v žiadnej inej veci sa s podobným postupom svojich nadriadených nestretol. "Na tieto okolnosti si spomínam preto, že sa vymykali z bežného rámca práce," tvrdil.

K výpovediam svedkov sa vyjadril aj Andrej Babiš, ktorý zopakoval, že spoluprácu s ŠtB nepodpísal a spis bol vedený bez jeho vedomia. "To, čo povedali svedkovia na súde, je pravda, nič som nepodpísal, nespolupracoval som s ŠtB. Pre mňa nič nové. Spis je vedený bez môjho vedomia," reagoval.

Spis si posúvali

Šuman tiež uviedol, že v roku 1980 založil spis na Babiša ako dôverníka ŠtB, a to na základe výpovedí niekoľkých osôb, nie na podnet samotného Babiša. "Založil som ho na to, aby som tento spis mohol v budúcnosti využiť," prehlásil. Dodal, že v roku 1983 zložku ohľadne Bureša odovzdal svojmu nadriadenému.

Spomínaný spis mal vtedy na starosti vtedajší príslušník ŠtB František Hákač. Ten na súde vypovedal, že Babiša tiež nepozná. "Nepoznám ho osobne. Vzhľadom k tomu, že som mal dve mozgové príhody, veľa vecí som zabudol. Na spomínané obdobie si nespomínam," uviedol Hákač.

Svedok si nepamätá

Počas výpovedí tiež nepotvrdil pravosť svojho podpisu na dokumentoch ŠtB, ktoré mu predložil právny zástupca slovenského Ústavu pamäti národa (ÚPN). Práve ten čelí Babišovej žalobe.

"Nie som si istý, či je to môj podpis. Ja si to nepamätám, bolo tam veľa spisov," dodal Hákač. Poprel, že by však počas svojho pôsobenia v ŠtB vytváral fiktívne dokumenty. Na väčšinu otázok odpovedal, že si nepamätá. Zároveň odmietol, že by sa dobrovoľne podrobil prípadnej grafologickej skúške.

Ďalší zväzok na súde

Právny zástupca Ústavu pamäti národa predložil ďalší zväzok s názvom Ekron, v ktorom je uvedené meno agenta Buriša. Podľa záznamu Bureš, ktorý vystupuje aj v ďalších najmenej piatich zväzkoch ŠtB, podal komunistickej tajnej polícii informácie ohľadom vyšetrovania jedného z pracovníkov podniku Petrimex kvôli podozreniu z prijímania úplatkov tureckou spoločnosťou Ekron. babiš v 80. rokoch v Petrimexe pracoval. Jeden z advokátov babiša oponoval, že spomínaný záznam bol založený až v roku 1985, kedy bol Babiš údajne na dlhodobom pracovnom pobyte v Maroku.

Advokát Babiša po výpovediach povedal, že navrhne svojmu klientovi, aby odmietol prípadnú mimosúdnu dohodu s ÚPN. "Len rozsudok jasne popíše celú kauzu. Celá kauza bola spolitizovaná vstupom pána Babiša do politiky," povedal advokát Vojtech Agner.

Súd v máji

Sudkyňa proces odročila na máj. ÚPN zvažuje, že ešte nechá predvolať historika, ktorý je zamestnancom ústavu. Pokiaľ by sa tak nestalo, sudkyňa by už na nadchádzajúcom pojednávaní mohla vyniesť verdikt.

Babiš vedomú spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera. Počas januárového pojednávania sa českého ministra zastali dvaja svedkovia. Jeden z nich vypovedal, že archívny zväzok poukazuje len na nevedomú spoluprácu Babiša s ŠtB. Aj tento svedok mal ako pracovník tajnej polície Babišov zväzok na starosti. Slová svedka potvrdil aj druhý predvolaný svedok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy