Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kandidáti na prezidenta v dueli opakovali kritiku voči súperovi
Zdielať na

Kandidáti na prezidenta v dueli opakovali kritiku voči súperovi

BRATISLAVA / Útočná kampaň medzi oboma postupujúcimi kandidátmi do druhého kola prezidentských volieb sa preniesla aj do prvého zo série duelov, ktorý verejnoprávna televízia RTVS odvysielala súčasne na svojej hlavnej rozhlasovej aj televíznej stanici.

Nechápe elementárne pravidlá politiky

Podobne ako v uplynulých dňoch sa premiér Robert Fico a jeho súper Andrej Kiska do sebe pustili v otázke uznania nezávislosti Kosova, ako aj ohľadne skorších podnikateľských aktivít občianskeho kandidáta Kisku alebo údajne nenaplnených sľubov politikov.

"Kto hovorí, že je treba uznať Kosovo, nechápe elementárne pravidlá zahraničnej politiky. Kto hovorí o uznaní Kosova, hovorí o ohrození územnej celistvosti Slovenska," tvrdil Fico.

Hovoríme rozdielnou rečou

Bratislava dlhodobo zachováva odmietavý postoj k osamostatneniu bývalej srbskej provincie, čo podľa pozorovateľov súvisí s obavami, že by kosovský príklad mohol vyvolať snahy o napodobenie u príslušníkov maďarskej menšiny na juhu Slovenska.

"Ak vy chcete porovnávať Kosovo so situáciou na Slovensku, tak hovoríme rozdielnou rečou," reagoval Kiska, ktorý pripomenul, že v Európskej únií neuznalo nezávislosť Kosova len niekoľko krajín.

Vždy sa stanú chyby

Fico znovu kritizoval milionára Kisku za jeho podnikateľské aktivity v obore katalógového a splátkového predaja. Pripomenul, že tieto spoločnosti dostali niekoľko pokút za klamanie spotrebiteľov. "Vždy sa stanú chyby. Pokutu sme zaplatili, vyvodili sme osobne zodpovednosť," reagoval Kiska.

Na oplátku vytkol premiérovi, že štát za svoje pochybenie zodpovednosť za niektoré kauzy nevyvodil. Pripomenul aféru s predajom emisných povolení neznámej firmr Interblue Group, pri ktorom Slovensko za prvej Ficovej vlády prišlo o 47 miliónov eur.

Klamal Kiska o pokutách?

Robert Fico na štvrtkovej tlačovke oznámil, že jeho protikandidát Andrej Kiska klamal, keď tvrdil, že vie len o jednej pokute v hodnote 15 000 korún pre splátkové spoločnosti, ktoré zakladal, tvrdí premiér a zároveň uchádzač o post hlavy štátu.

Predseda vlády na tlačovej besede dokonca novinárom ukázal niekoľko rozhodnutí obchodnej inšpekcie, podľa ktorých niekdajšie Kiskove spoločnosti dostali menšie, ale aj státisícové pokuty. "On chudobe nepomohol, on chudobu využil na svoje vlastné obohatenie," vyhlásil Fico. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy