Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska klamal o pokutách pre jeho firmy a ja mám dôkazy, tvrdí Fico
Zdielať na

Kiska klamal o pokutách pre jeho firmy a ja mám dôkazy, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Vo chvíli, keď Andrej Kiska končil tlačovú konferenciu, premiér Robert Fico tú svoju práve začínal. A tak ako sľúbil, venoval sa podnikaniu Andreja Kisku v splátkovej spoločnosti. Tvrdí, že Kiska nehovoril pravdu o počte ani o výške pokút a nepodnikal poctivo.

Klamal o pokutách?

Andrej Kiska klamal, keď tvrdil, že vie len o jednej pokute v hodnote 15- tisíc korún pre splátkové spoločnosti, ktoré zakladal, tvrdí Robert Fico. Predseda vlády na štvrtkovej tlačovej besede dokonca novinárom ukázal niekoľko rozhodnutí obchodnej inšpekcie, podľa ktorých niekdajšie Kiskove spoločnosti dostali menšie, ale aj státisícové pokuty. "On chudobe nepomohol, on chudobu využil na svoje vlastné obohatenie," vyhlásil Fico.

V rokoch 2000 až 2004, ešte v čase, keď Kiska splátkovú spoločnosť Quatro vlastnil, udelili jej štátne orgány podľa premiéra pokuty vo výške 880- tisíc korún. "Dokonca v jednom prípade aj najvyššiu možnú pokutu 500-tisíc korún," upresnil Fico. V rokoch 2006 až 2013, teda v čase, keď bol Kiska v predstavenstve a neskôr v dozornej rade spoločnosti, dostali podľa Fica pokuty 150- tisíc eur. "Ani na tie si nepamätá? To nemohol povedať, že dobre, ja už som sedel len v dozornej rade," poznamenal Fico. Pokuty podľa neho dostávali najmä za klamanie spotrebiteľa, porušovanie dobrých mravov či nepomer medzi právami a povinnosťami zmluvných strán.

Fico má skryté tromfy

Predseda vlády tiež citoval rozhodnutie obchodnej inšpekcie v konkrétnom prípade z roku 2011, v ktorom sa hovorí o neprimerane vysokých až úžerníckych nákladoch spojených s poskytnutím pôžičky. V roku 2011 bol Kiska podľa premiéra v dozornej rade spoločnosti. Kontrolný orgán vtedy udelil spoločnosti pokutu 10- tisíc eur.

K informáciám o pokutách sa Fico podľa svojich slov dostal na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. "Necitoval som žiadny rozsudok," doplnil. Fico ešte všetky informácie o údajne podivnom podnikaní Andreja Kisku nezverejnil. "My ešte určite niečo ukážeme, nebudem to ukazovať teraz pánovi Kiskovi, ale to chcem ukázať v priamom prenose," konštatoval.

Antikampaň premiéra netrápi

Andrej Kiska už pre Ficove výroky o úžerníctve či jeho kontaktoch na scientológiu podal trestné oznámenie. Fico vo štvrtok vyhlásil, že je pripravený mu čeliť. Kiskovi zároveň odkázal, aby sa prestal sťažovať, že je proti nemu vedená antikampaň. "Proti mne je vedená antikapmaň už 22 rokov. Chcem pánovi Kiskovi odkázať, že ak sa rozhodol vstúpiť do tohto ringu, tak snáď nepredpokladal, že prepláva tichými vodami a nikto sa nebude zaujímať o to, kto je, čo robil v minulosti a ako sa správal," ukončil Fico.

Ľudia od Fica mali podplácať Kiskových zamestnancov

Tlačovú besedu na štvrtok zvolal aj Andrej Kiska. tento kandidát sa vyjadril, že že jeho bývalých zamestnancov sa pokúšali podplatiť ľudia z prostredia vládnej strany Roberta Fica.

"Došlo k pokusom podplatiť mojich bývalých zamestnancov čiastkami od troch do desaťtisíc eur za účelom akýchkoľvek informácií o mojej osobe, ktoré by ma mohli očierniť," povedal Kiska. Na tlačovke taktiež spomenul snahy dostať od ľudí falošné svedectvá proti nemu. Viac si môžete prečítať TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy