Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Miloš Zeman si vybral! Vo voľbách podporuje Roberta Fica
Zdielať na

Miloš Zeman si vybral! Vo voľbách podporuje Roberta Fica

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman oficiálne podporil slovenského premiéra Roberta Fica v boji o prezidentský post. Rozhodne o ňom druhé kolo volieb koncom marca. Na hrade označil Fica za svojho priateľa a neodpustil si niekoľko pre neho typických bonmotov.

Kritika novinárom

Český prezident Miloš Zeman vystúpil pred kamery a objektívy v dobrej forme a pohode. Na úvod si však neodpustil to, čo má tak rád - pokarhať novinárov.

"Prosím nahlas, už som starý, 70-ročný, nahluchlý pán. Na mňa sa musí kričať. Dokonca aj moja manželka na mňa občas kričí," zavtipkoval si na úvod prezident.

Zeman podporuje Fica

V pondelok spolu český prezident a slovenský premiér a kandidát na prezidenta telefonovali. Zeman mu vyjadril svoju podporu a rozhodol sa urobiť tak aj oficiálnou cestou.

"Chcem ho podporiť. Dokázal zjednotiť slovenskú ľavicu. Českí politici sa dnes chodia učiť na Slovensko a verejne priznávajú, že chcú prevziať niektoré prvky slovenských reforiem. Toto bolo ešte pred desiatimi rokmi nepredstaviteľné," priznal Zeman.

Zemana má so slovenským premiérom spoločného oveľa viac než len ľavicovú politiku. "Poznám ho dvadsať rokov. Fico má charizmu a nikdy porušil dané slovo. To je v politickej kultúre ojedinelé," uznal český prezident.

Andrej Kiska je Andrej Babiš v Česku

Premiérovým protikandidátom vo voľbách o prezidentský palác bude Andrej Kiska. K nemu sa český prezident vyjadrovať nechcel. Osobne ho nepozná, no výsledok prvého kola volieb ho neprekvapil. Prirovnal ho k nedávnym výsledkom parlamentných volieb v Českej republike, kde sa následne ministrom financií stal Andrej Babiš. REPORTÁŽ TU.

"Niektorých voličov priťahujú miliardári. Keď je niekto miliardár v ekonomickej oblasti, musí byť nutne úspešný aj v politickej oblasti," skonštatoval Zeman.

Výber je dôležitý

Českí bratia nám hlavne želajú, nech si vyberieme toho správneho prezidenta. "Vyberte si hlavne poriadne," radí Češka slovenským voličom. "Nehľadajte inšpiráciu u susedov," odporúča mladá žena.

Zeman by si prial, aby si Slovensko vybralo za prezidenta súčasného premiéra. "Je potrebné, aby tých 57 percent voličov šlo voliť, len to Ficovi pomôže," uzavrel český prezident.

Štramák lázeňský

Na záver si Zeman posťažoval na adresu novinárov, že sa ho nikto dlho nepýtal na jeho v minulosti veľmi populárny zdravotný stav a módu ľavicových politikov.

"Barlu už nepotrebujem, je mi dobre. Ďalej ju budem používať ako módny doplnok. Môžete ma oslovovať štramák lázeňský," zavtipkoval si prezident na svoju adresu.

Slovenskí prezidenti o voľbe hlavy štátu

K voľbe hlavy štátu sa vyjadrili aj traja doterajší slovenskí prezidenti Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč.

V spoločnom vyhlásení síce konkrétne meno neuviedli, ale píše sa v ňom, že občania by mali podporiť skúseného a medzinárodne akceptovaného politika. A to obzvlášť v dnešnej neistej a komplikovanej dobe.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy