Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Scientológovia a Kiska sú bezpečnostné riziko, tvrdí Fico
Zdielať na

Scientológovia a Kiska sú bezpečnostné riziko, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Pred druhým kolom prezidentských volieb sa boj medzi kandidátmi vyostruje. Fico tvrdí, že jeho protikandidát Andrej Kiska má blízko k scientologickej cirkvi, ktorú označil za sektu a bezpečnostné riziko.

Boj medzi kandidátmi

Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky Robert Fico je v otázke spojenia Kisku a scientológie nekompromisný. "Za svojimi tvrdeniami si stojím," povedal. Dokladoval to tým, že Kiska vydal knihu vo vydavateľstve, zúčastnil sa na konferenciách, či diskusiách a iných akciách, na ktorých sa podieľali alebo sa na nich zúčastnili scientológovia.

Podľa Fica v rokoch 2002 – 2004 za vlády Mikuláša Dzurindu niekoľkým podnikateľským subjektom a fyzickým osobám bola odňatá bezpečnostná previerka v súvislosti s kontaktmi na scientologickú cirkev. "Bezpečnostný úrad považoval takéto kontakty za mimoriadné bezpečnostné riziko pre Slovensko," objasnil Fico. "Napojenie na scientológiu je bezpečnostným rizikom v iných krajinách", dodal. Pýta sa, ako môže byť niekto prezidentom, tým, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ak má prepojenie na scientológov.

Kiska sa bráni

Andrej Kiska podal v náväznosti na Ficove výroky trestné oznámenie. "Bolo to trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a krivého obvinenia," priblížil Kiska na utorkovej tlačovej besede. Podaním trestného oznámenia považuje prvé kolo za ukončené. "Vyzývam premiéra na férovú diskusiu," dodal Kiska.

Reagoval tiež na to, že má podľa premiéra blízko k scientologickej cirkvi, ktorú Fico označil za sektu a bezpečnostné riziko. "Ja nie som scientológ. Všetky obvinenia som vyvrátil. Nenechajme sa vniesť do hier premiéra," zdôraznil Kiska. Bezpečnostné riziko je podľa neho práve premiér. Kiska tvrdí, že Fico pokračuje v urážkach, lebo sa bojí prehry. "Nech si osobné útoky nechá do diskusií," dodal Kiska.

Otázky do diskusie

Keď sa ho novinár spýtal, či nevedel, keď ho pozývali prednášať na školu, ktorá nesie meno Rona Hubbarda, že ide o zakladateľa scientológie, Kiska odpovedal, že na žiadnej takejto škole s takýmto názvom nikdy neprednášal.
Na premiéra Fica má aj Kiska nachystané otázky do diskusie. "Nechcem, aby boli tieto voľby o tom, či bol v byte na Vazovovej ulici, aby boli o emisných zmenkách či o hlase podobnom premiérovmu," hovoril Kiska.

Fica sa bude pýtať na to, či ako premiér splnil všetky sľuby, ktoré dal občanom a prečo krajina stagnuje. O podpore v druhom kole so žiadnou stranou Kiska zatiaľ nerokoval. Pripomenul, že kandiduje ako nestranícky a nezávislý kandidát. Politikov poprosil, aby presviedčali ľudí k volebnej účasti v druhom kole prezidentských volieb.

Kisku podporujú aj známe osobnosti

Desiatky osobností spoločenského a kultúrneho života podpísaných pod  výzvou "Ide o nás všetkých" vyjadrili pred druhým kolom prezidentských volieb podporu Andrejovi Kiskovi. "My, signatári výzvy Ide o nás všetkých, sme presvedčení, že je pre prospech občanov a v záujme Slovenskej republiky, aby sa všetka moc v štáte nesústreďovala v rukách jednej osoby a jednej politickej strany," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

"Veríme, že bude prezidentom (Kiska, pozn. red.), ktorý bude načúvať hlasu ľudí, bude si uvedomovať svoje povinnosti voči všetkým občanom Slovenskej republiky, voči parlamentnej demokracii, právnemu štátu a medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky a bude pripravený zveľaďovať a kultivovať, ale aj ochraňovať a brániť našu vlasť," píšu.

Výzvu napríklad podpísali Jozef Hašto, Egon Gál, Štefan Hríb, Ján Štrasser, Peter Zajac, Martin Mojžiš, Tomáš Janovic, Fedor Gál, Lucia Piussi, Pavel Vilikovský, Peter Lipa, Robert Roth, Richard Stanke, Michal Kaščák, Ivan Kamenec, Mário Homolka, Michal Hvorecký, Daniel Hevier, Ivan Štrpka či Henrieta Mičkovicová.

Toto je scientológia

Mnohí Slováci do začiatku prezidentskej kampane nemali o Scientológoch ani len predstavu. Zvýšený záujem o tuto novodobú sektu spustili kontroverzné informácie o kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Napriek tomu, že vedomosti o scientológoch sú u ľudí chabé, postoj k vyznavačom Sientologickej filozofie je veľmi negatívny. REPORTÁŽ TU. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy