Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úžerník a scientológ? Fico chce vytiahnuť na Kisku ďalšie tromfy
Zdielať na

Úžerník a scientológ? Fico chce vytiahnuť na Kisku ďalšie tromfy

BRATISLAVA / Zdá sa, že pred druhým kolom prezidentských volieb bude ešte poriadne horúco! A postarajú sa o to premiér Robert Fico a jeho súper Andrej Kiska. Fico uviedol, že bude odpovedať na trestné oznámenie, ktoré na neho Kiska podal.

Fico: Na trestné oznámenie odpoviem

"Určite budem odpovedať Kiskovi na trestné oznámenie. Kiska namiesto zablahoželania ide s trestným oznámením, čo naznačuje, ako sa Kiska bude správať. Podať na premiéra trestné oznámenie za tri veci, ktoré som pomenoval a ktoré vyplávali v médiách na povrch, že spôsob jeho zbohatnutia nebol práve najčistejší, že má blízko k scientológii a že zneužíva charitu, to som nepovedal ja, to vychádza na povrch,“ povedal  na tlačovej besede s tým, že predloží aj dôkazy.

Na zneužívanie charity na prezidentskú kampaň upozornil podľa Fica Kiskov najbližší priateľ, svedok na svadbe. "To, že má blízko k scientológii by mal Kiska vysvetľovať sám, lebo urobil niekoľko krokov, ktoré ho k tejto nebezpečnej sekte, ktorá je v Nemecku zakázaná, priblížili. To, že sú pochybnosti o spôsobe jeho podnikania, stačí veľmi málo ukázať. Boli tam pokuty, ktoré naznačovali, že klamali klientov pri poskytovaní úverov,“ povedal premiér.

Fico sa doteraz nevyslovil, či verí v Boha, považuje to za svoju súkromnú vec. Kiska podľa vlastných slov v Boha verí, dcéra v tomto roku pôjde na prvé sväté prijímanie.

Kisku obvinil z úžery

Súčasný premiér SR ešte v predvolebných televíznych diskusiách opakovane obvinil Kisku z úžery. "Pán Kiska, veľa hovoríte o ľuďoch vo svojich vystúpeniach. Ja to nechcem spochybňovať, máte päť fráz, ktoré dokola už niekoľko týždňov opakujete. Prosím vás, spomeňte si na spôsob, akým ste zarobili peniaze a chcem sa spýtať, či toto je tá cesta, ako si dnes vykúpiť svedomie tým, že hovoríte o potrebe chrániť ľudí. Predsa nie je žiadne tajomstvo, že ste zarobili svoje peniaze úžerou, dnes túto úžeru vykonávate v Českej republike," vyhlásil Fico v stredu 12. marca v RTVS.

Kiska: Vláda mala zasiahnuť

Vláda mala podľa Kisku predovšetkým dávno zasiahnuť proti úžerníckym firmám, ktoré na Slovensku sú. "Vláda proti týmto spoločnostiam, ktoré pripravujú ľudí o strechu nad hlavou, nespravila nič," reagoval. Na splátkové systémy Triangel a Quatro, ktoré zakladal, je Kiska hrdý. "V čase, keď vznikli, Triangel prvým vyše 200-tisíc ľuďom poskytol absolútne bezúročný splátkový systém. Quatro, splátkový systém, v predajniach absolútne populárny, dnes už skoro osem rokov je vlastnený bankou. Sú to bankové splátkové spoločnosti, ktorých služby využilo skoro 1,3 mil. ľudí," dodal.

Kiska tiež pripomenul, že už v minulosti dal vyhlásenie, že ak existuje človek, ktorý nakúpil v jeho spoločnostiach na splátky, nevládal splácať a došlo k zlyhaniu, že mu takúto škodu nahradí. "Do dnešného dňa sa nikto neohlásil," poznamenal Kiska.

Čistejšia rétorika?

Politológ Ján Baránek za zmenou Ficovej rétoriky, kedy už dnes pri Kiskovi nehovoril o úžere ale o spôsobe zbohatnutia, vidí zmenu stratégie k sofistikovanejšej forme politického boja pred 2. kolom prezidentských volieb. "Možno k právne čistejšej," podotkol Baránek. Fico sa tak podľa jeho slov možno snaží kryť chrbát, keďže každý, kto vie o spáchaní trestného činu, by mal podať trestné oznámenie.

Ak sa Kiska naozaj spolupodieľal na úžere a Fico o tom vedel, mal na Kisku podať trestné oznámenie, keďže úžera je trestným činom. Podľa Baránka sa nedá hovoriť o zjemnení Ficovej rétoriky voči Kiskovi. "Dočkáme sa ešte zaujímavých informácií a súbojov, toto rozhodne nie je ústup," konštatoval Baránek.

Trestné oznámenie Kisku na Fica za urážlivé výroky v televíznych diskusných reláciách politológ Miroslav Kusý považuje za absolútne oprávnené. "Ak niečo povie premiér, má to stokrát väčšiu závažnosť, ako keď sa pohádajú chlapi v krčme. Premiér zodpovedá za republiku. Ak v televízii niekoho premiér označí za úžerníka, čo je termín, ktorý je žalovateľný, mal by to vedieť dokázať. Robert Fico, hoci to v televízii sľuboval, doteraz nepredložil dôkaz o tom, že Kiska nepodnikal poctivo," povedal Kusý.

PRIESKUM: Kiska by porazil Fica

V druhom kole prezidentských volieb by občiansky kandidát Andrej Kiska porazil premiéra SR Roberta Fica. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý agentúra robila približne dva týždne pred prvým kolom prezidentských volieb. Spomedzi účastníkov, ktorí by sa zúčastnili na druhom kole a vedeli si z uvedených kandidátov vybrať, by za Kisku hlasovalo 53 percent. Fico by za ním skončil so 47 percentami. Informoval o tom Pavel Haulík z agentúry MVK.

Ako vyplýva z prieskumu, Andrej Kiska by získal 75 percent hlasov voličov Milana Kňažka a Heleny Mezenskej, hlas by mu v druhom kole dalo 50 percent voličov Radoslava Procházku a Pavla Hrušovského, respektíve 33 percent voličov Gyulu Bárdosa.

Fica by v druhom kole 25 percentami podporili voliči druhej polovice kandidátov, ktorí sa vo voľbách umiestnili na 8. až 14. mieste. Súčasného premiéra by do prezidentského kresla chcela v druhom kole posunúť aj približne osmina (12 až 13 percent) Procházkových a Hrušovského voličov. Zvyšné hlasy predstavujú najmä mobilizáciu voličov, ktorí prvé kolo vynechali.

Prieskum verejnej mienky robila Agentúra MVK v dňoch 26. februára až 4. marca 2014. Respondenti v ňom odpovedali aj na otázku na druhé kolo volieb: "Ktorého kandidáta by ste podporili, ak by do druhého kola volieb prezidenta SR postúpil Robert Fico a Andrej Kiska?" Prieskum uskutočnili štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete na reprezentatívnej vzorke 834 respondentov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy