Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico a Kiska sa do seba pustili hneď v prvej debate
Zdielať na

Fico a Kiska sa do seba pustili hneď v prvej debate

BRATISLAVA / Finalisti prezidentských volieb, súčasný premiér Robert Fico a podnikateľ Andrej Kiska, sa do seba slovne pustili už počas prvej televíznej debaty po sobotňajšom úvodnom kole priamej voľby hlavy štátu. Kandidáti spolu diskutovali v RTVS.

Výsledky volieb

Už len tri mesiace a je koniec! Slovensko v prvom kole volilo nástupcu Ivana Gašparoviča. Novým prezidentom chcelo byť štrnásť kandidátov. Pozrite si víťazov a porazených v súboji o Grasalkovičov palác. A to podľa oficiálnych výsledkov z údajov zo Štatistického úradu SR.

POZRITE SI OFICIÁLNE VÝSLEDKY VOLIEB.

Prehľad volieb podľa krajov

Krajný západ pre Kisku, zvyšok Slovenska pre Fica. Aj tak by sa dali interpretovať výsledky prvého kola prezidentských volieb. Pozrite si podrobný prehľad súboja všetkých kandidátov na post hlavy štátu. A to podľa jednotlivých krajov Slovenska tak, ako ich zverejnil Štatistický úrad SR.

VÝSLEDKY PODĽA JEDNOTLIVÝCH KRAJOV NÁJDETE TU.

Rozdiel len 4 percentá

Fico a Kiska podľa očakávania získali najviac hlasov zo všetkých 14 kandidátov, čo im zaistilo postup do rozhodujúceho kola voľby. Analytici však upozornili, že Fico prvé kolo vyhral s nižším náskokom, ako sa predpokladalo.

"Bola to normálna debata a vymieňanie názorov medzi človekom, ktorý je dlhodobo v politike a človekom, ktorý v politike nikdy nebol," povedal Kiska. Podľa neho Fico je tradičný politik, preto od neho pred druhým kolom volieb očakáva použitie tradičných zbraní tradičných politikov.

Trestné oznámenie na premiéra

Povolebné ráno po prvom kole prezidentských volieb začali dvaja postupujúci kandidáti na prezidenta Robert Fico (Smer-SD) a občiansky kandidát Andrej Kiska debatou o trestnom oznámení Kisku na súčasného premiéra za poškodzovanie dobrého mena. Podľa Kisku v jednom časopise i v televízii bolo jeho meno poškodené nepodloženými argumentmi.

"Ja som presvedčený, že premiér by mal tiež zvážiť, či urazí človeka, či bude používať takéto slová, hlavne, keď nie sú opreté o fakty," uviedol Kiska v úvode volebného štúdia Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS s tým, že preto je pripravený podať oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.  "Začínať trestným oznámením, hneď prvý deň druhého kola volieb, je veľmi nešťastné, " reagoval Fico s tým, že na to Kiska má právo.

Fico prekvapila nízka účasť

Premiér SR a kandidát na prezidentské kreslo Robert Fico by prvý deň po prvom kole volieb začínal inak. "Keby som mal vreckovku, tak si utriem čelo a poviem fu," uviedol s tým, že úloha premiéra ako nejakého papierového favorita v prezidentských voľbách je ťažká. S výsledkom prvého kola volieb, v ktorom Fico získal 28 percent hlasov, je spokojný.

"Ako premiér, ktorý musí prijímať ťažké rozhodnutia, vedie jednofarebnú vládu a ako premiér, ktorý od rána do včera stojí a musí riešiť komplikované situácie, som v prvom referende obstál veľmi dobre. Obstál som tak, že mi ľudia dali dôveru a posunuli ma do druhého kola," uviedol vo volebnom štúdiu. Voličom sa poďakoval, prekvapila ho však pomerne nízka účasť na voľbách, predpokladal totiž, že účasť voličov sa vyšplhá aspoň na 55 percent.

Kiska nechce špinavý boj

Podľa Andreja Kisku, ktorý v prvom kole prezidentských volieb získal 24 percent hlasov a skončil tak na druhom mieste, by druhé kolo nemalo byť v duchu špinavých bojov a urážok, ale v tom duchu, ako vidíme Slovensko, ako vidíme situáciu ľudí v krajine. "Verím, že to bude korektný boj a o dva týždne voliči rozhodnú," dodal Kiska. Kiska v RTVS poďakoval voličom, ktorí prišli voliť i ostatným protikandidátom, ktorí neviedli neférovú hru. "Som presvedčený, že ak príde dosť ľudí v druhom kole voliť, máme šancu niekam Slovensko posunúť," povedal Kiska.

Fico varoval Kisku

Podľa Fica v druhom kole prezidentských volieb začínajú od nuly a budú v ňom proti sebe bojovať dva koncepty. "Koncept kandidáta, ktorý ponúka svoje skúsenosti a koncept človeka, o ktorom nič nevieme a ktorý podáva trestné oznámenia," povedal Fico s tým, že je pripravený dva týždne pracovať nielen ako premiér, ale ponúknuť aj svoju vlastnú víziu.

Fico po prvom kole volieb svojmu protikandidátovi poradil, aby nebol prekvapený z toho, že jeho život bude monitorovaný médiami a na svetlo budú vychádzať niektoré veci z jeho života. "Nebuďte prekvapený, že verejnosť chce vedieť, kto ste," dodal Fico.

Taktika Kisku a Fica

Obaja kandidáti postupujúci do druhého kola prezidentských volieb sa zhodli, že svoju predvolebnú taktiku nezmenia. "Nemám moc čo meniť. Prezidentom by mal byť skúsený politik, ktorý vie, čo hovorí, o čom je svet a má kontakty so zahraničím," povedal Fico.

Taktiku neplánuje pred druhým kolom meniť ani Kiska. Podľa neho by mal mať prezident reálne skúsenosti, o riešeniach by nemal len rozprávať, ale mal by mať za sebou aj nejaké riešenia a byť prezidentom pre ľudí.

Fico v prvom kole získal 28 percent hlasov, Kiska 24 percent. Nástupca súčasného slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča vzíde z druhého kola volieb hlavy štátu, ktoré sa uskutoční 29. marca.

Predseda vlády Kisku v televíznej predvolebnej diskusii obvinil, že je úžerník. Andrej Kiska potom uviedol, že pracuje na podaní trestného oznámenia na premiéra. Potvrdil to aj pri príhovore vo svojej centrále počas volebnej noci.

Všetko na jednom mieste. KOMPLETNÉ VÝSLEDKY NÁJDETE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy