Skoro jasno
15°
Bratislava
Víťazi a porazení. Oficiálne výsledky prezidentských volieb - 1. kolo
Zdielať na

Víťazi a porazení. Oficiálne výsledky prezidentských volieb - 1. kolo

BRATISLAVA / Už len tri mesiace a je koniec! Slovensko v prvom kole volilo nástupcu Ivana Gašparoviča. Novým prezidentom chcelo byť štrnásť kandidátov. Pozrite si víťazov a porazených v súboji o Grasalkovičov palác. A to podľa oficiálnych výsledkov z údajov zo Štatistického úradu SR.

KandidátPovolanieStrana Zisk hlasov %Počet hlasov
Robert Ficopredseda vlády SR kandidát Smer-SD28,0531 919
Andrej Kiskamanažérnestranícky a nezávislý kandidát24,0455 996
Radoslav Procházkaposlanec NR SR občiansky kandidát21,24403 548
Milan Kňažkoherecobčiansky kandidát12,86244 401
Gyula BárdospedagógSMK5,197 035
Pavol Hrušovský poslanec NR SR KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS3,3363 298
Helena Mezenská poslankyňa NR SR občianska kandidátka2,3745 180
Ján Jurišta vysokoškolský pedagógKomunistická strana Slovenska 0,6412 209
Ján Čarnogurský advokátnezávislý kandidát 0,6412 207
Viliam Fischerlekár-kardiológnezávislý kandidát0,59 514
Jozef Behýl občiansky aktivistanezávislý kandidát0,489 126
Milan Melníkvysokoškolský pedagóg - vedecnezávislý kandidát0,47 678
Jozef Šimkoprimátor mesta Rimavská SobotaStrana moderného Slovenska0,244 674
Stanislav Martinčkogenerálny riaditeľ spoločnostiKOS0,132 547

Zdroj: ŠÚ SR, volebná účasť 43,4 %

VOĽBY PODĽA REGIÓNOV

Rekordný počet kandidátov

Išlo o štvrté priame voľby prezidenta. Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov mohlo približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať sa dalo v 5 958 volebných miestnostiach na celom Slovensku.

V 1. kole sa o post hlavy štátu uchádzalo rekordných 14 kandidátov po prvýkrát hlavu štátu vyberať približne 336 500 mladých. Vôbec po prvý raz v živote mohlo svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov. Ide o občanov, ktorí dosiahli vek 18 rokov. 

Koniec Gašparoviča? 15. jún

Prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta.

Druhé kolo bude o dva týždne, a to v sobotu 29. marca.

Menej konfrontácie?

Druhé kolo prezidentských volieb bude menej konfrontačné. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho k postupu Andreja Kisku do druhého kola prispela aj negatívna a vymedzovacia kampaň, ktorú dokázal využiť vo svoj prospech. "Fico bude musieť prehodnotiť stratégiu" myslí si.

"Andrej Kiska sa ukázal ako nová tvár, po ktorej bola dlhodobejšie spoločenská požiadavka," tvrdí Mesežnikov. Zaujal svojím príbehom ako podnikateľ a filantrop, ktorý vie riešiť problémy.

Podporia aj diabla

Podľa Fica každý kandidát bude bojovať pred druhým kolom svojimi zbraňami. "Bude to normálna kampaň," konštatoval vo svojom volebnom štábe. Očakával, že opozícia by podporila v druhom kole aj diabla namiesto neho. Fico ponúka skúsenosti. "Robím tvrdo od rána do večera. Pre krajinu chcem urobiť len to najlepšie. Ľudia si vyberú," vyhlásil.

V rodnej obci súčasného premiéra Roberta Fica v Hrušovanoch v Topoľčianskom okrese ho volila viac ako polovica voličov. Prišlo voliť 438 ľudí, čo je 48-percentná účasť a z toho Fico získal 275 hlasov. VIAC TU.

Hrušovského a pravicový prepadák

Neúspech kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského považuje Mesežnikov za poučenie pre členské strany. Kandidát nemá byť podľa neho predmetom politických obchodov, treba vybrať niekoho, kto má potenciál. Voličská účasť menej ako 50 percent Mesežnikova prekvapila, očakával tesnú nadpolovičnú. V druhom kole bude podľa neho vyššia, mobilizovať bude Fico aj pravica.

Hrušovský získal vo svojej rodnej obci v Mani v Nitrianskom okrese 31,4 percenta hlasov, čo je 216 z celkového počtu 690 odovzdaných hlasovacích lístkov. 

Jeden človek = tri hlasovania!

Prvé kolo volieb prezidenta bolo viac-menej pokojné. “Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa v priebehu dňa zaoberala desiatimi podnetmi,“ povedal médiám po skončení hlasovania predseda ÚVK Peter Nyilfa, podľa ktorého však nešlo o nič vážnejšieho. Tieto podnety sa týkali všeobecných záležitostí ako napríklad, že volič nevedel, kde má volebnú miestnosť, ďalší sa sťažovali napríklad na oblečenie členov okrskových volebných komisií.

Jediný z doteraz zverejnených závažných podnetov na podvodné trojité hlasovanie - dvakrát na pas a raz na občiansky preukaz ÚVK ešte stále rieši. “Ministerstvo vnútra skúsi zistiť, v ktorých miestnostiach sa to stalo a keď už budeme mať podrobné informácie, tak to postúpime okamžite Policajnému zboru Slovenskej republiky,“ doplnil Nyilfa. VIDEO NÁJDETE V ONLINE PREHĽADE.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy