Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sobota slnečná, nedeľa oblačná. Radosť zo slnka pokazí dážď
Zdielať na

Sobota slnečná, nedeľa oblačná. Radosť zo slnka pokazí dážď

BRATISLAVA / Piatok bol už naplno jarným dňom. Dátum aj počasie nám pripomínali, že jar je tu v plnej paráde. Deň znepríjemňoval len vietor a kazil slnečnú pohodu. Marec však patrí k premenlivým mesiacom, kedy sa často mení smer prúdenia a nasledujúce dni nám to len pripomenú. Pozrite si podrobnú predpoveď meteorológov Najlepšieho počasia.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Čerstvý sneh na horách

Sobota bude ešte slnečná a aj naďalej mimoriadne teplá. Tlaková výš a prúdenie od juhozápadu nám zabezpečia dennú teplotu od 17 do 22-23°C, čo je opäť nebezpečne blízko k dlhodobým teplotným rekordom. Zostane veterno, aj na horách sa postupne rozfúka silný až búrlivý vietor.

"Zosilnenie vetra len predznamenáva blízkosť brázdy nízkeho tlaku vzduchu, v ktorej uložený studený front sa v piatok a v sobotu bude naplno prejavovať v Českej republike a Nemecku," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Nemeckí meteorológovia dokonca upozorňujú na čerstvý sneh, ktorý v Alpách zlepší lyžiarske podmienky.

Búrky len ojedinele

U nás bude nedeľa oblačná, od západu postupne až zamračená. Zrážky sa na západe objavia už dopoludnia a cez deň sa presunú aj nad východ krajiny. "Väčšina zrážok sa však objaví v západnej časti Slovenska, kde bude pršať, alebo sa vyskytnú prehánky na mnohých miestach," vysvetľuje Miriam Jarošová. Ojedinele sa môžu objaviť aj búrky. Denná teplota 10 až 16, na východe miestami ešte okolo 18°C. Aj naďalej veterno na horách, aj v nižších polohách.

pondelok bude daždivé, veterné a aj chladnejšie počasie pokračovať, pretože studený front sa nad nami navlní. Počítajte preto, že bude oblačno až zamračené a miestami prehánky, občasný dážď. Od výšky asi 1400 m sneženie. Denná teplota 7 až 11, vo východnej polovici miestami okolo 13°C.

Utorok nepoteší, ale ani neprekvapí, pretože aj naďalej budeme pod vplyvom frontálneho rozhrania, ktoré bude riadiacim tlakovým útvarom pre nás. Zostane premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď, prehánky, od výšky asi 1000 m snehové. Denná teplota 10 až 14, na severe okolo 8°C. Stále veterno.

Prvý nápor veľmi teplého vzduchu

Oteplenie sa dá očakávať až v druhej polovici budúceho týždňa, ale teplota sa bude dvíhať len pomaly, pozvoľna a ku koncu týždňa by sme na teplomeroch mali mať 18°C.

Počasie tento týždeň prekvapilo obyvateľov Bolzana, Locarna, Ženevy, kde sa vzduch prehrial až na hodnoty blízke 30°C! Inak, ak by sme sa striktne držali definície vlny tepla, ktorú si spájame s letnými mesiacmi, tak v týchto dňoch sme vlastne zažili už prvý nefalšovaný nápor veľmi teplého vzduchu k nám.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy