Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Do Tatier sa vrátila zima. So všetkým, čo k tomu patrí
Zdielať na

Do Tatier sa vrátila zima. So všetkým, čo k tomu patrí

VYSOKÉ TATRY / Po takmer májových dňoch sa do našich veľhôr vrátila zima. Prirútila sa doslova z hodiny na hodinu a jej príchod sprevádzajú víchrice a intenzívne sneženie. Pripadlo asi 40 centimetrov nového snehu, vietor v nárazoch dosahuje až 140 kilometrov za hodinu, hrozia lavíny. Celé besnenie počasia nakrúcal náš tatranský štáb vo Velickej doline.

Napadlo až 40 cm snehu

Počasie sa v Tatrách obrátilo o 180 stupňov. Napadlo tu asi 40 centimetrov nového snehu. A pridal sa aj silný vietor. Sypalo sa zo všadiaľ. Miestami bolo až po pás snehu. 

V nižších polohách sa silný vietor ešte zniesť dal, o to namáhavejšia však bola chôdza. V traverzoch bolo treba byť veľmi opatrní. Práve silný nárazový vietor v kombinácii so snežením zvyšuje hrozbu lavínového nebezpečenstva.

Riziká sú zrejmé. Strata orientácie, vysilenie, podchaldenie, Tatry už pár životov takto zobrali. Nepomohlo ani ukryť sa pod skaly. Ukončili sme to vo výške 1980 metrov nad morom.

50 spadnutých stromov

Počas víkendu, ktorý bol veľmi veterným, popadalo v Tatrách približne 50 stromov. Tie skomplikovali dopravu a zamestnali hasičov a políciu. Najhoršia situácia bola v okolí Tatranskej Lomnice, vo Vyšných Hágoch a v okolí Popradského plesa.

Medzi Tatranskou kotlinou a Ždiarom bolo na ceste popadaných hneď niekoľko stromov. Hasiči museli stromy popíliť a policajti odkláňali dopravu. Najdôležitejšia bola bezpečnosť vodičov.

Problémy mala aj poľská rodinka. Autom prešli po vrchole spadnutého stromu a dostali defekt. Na pomoc im prišli popradskí hasiči, ktorým im auto spojazdnili a rodina tak mohla pokračovať v ceste.

Silný vietor na hrebeňoch hôr

Podľa informácií SHMÚ v v niektorých okresoch Slovenska môže nárazový vietor dosiahnuť miestami rýchlosť 25 až 35 m/s. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) z tohto dôvodu vydal výstrahu 2. stupňa. Platí to pre viaceré okresy Banskobystrického, Žilinského, Košického a Prešovského kraja. 

Výstraha 1. stupňa zase platí pre celý západ. Silnému vetru sa vyhne len krajný východ, tu meteorológovia nevydali žiadnu výstrahu. VIAC TU.

Vietor vyčíňal ale aj v južných okresoch stredného Slovenska. Popadané stromy, poškodené strechy, rozbité autá, pováľané prístrešky a bilboardy - toto všetko zachraňovali hasiči v priebehu len dvoch hodín. 

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy