Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zabudnite na jar, vracia sa sneh!
Zdielať na

Zabudnite na jar, vracia sa sneh!

BRATISLAVA / V posledných dňoch sa tešíme z extra teplého počasia, aj keď oficiálne jar ešte ani nemáme. Maximálne denné teploty sa dostávajú nebezpečne blízko k dlhodobým teplotným rekordom, ba v niektorých dňoch ich prekročili. V utorok sa tak stalo v Žiline, Poprade a v Kamenici nad Cirochou. V Prievidzi už mali dokonca nad 20 °C.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Ešte pár dní slnečno, počas víkendu zmena

Slnečné počasie budeme mať do konca pracovného týždňa, ale počas víkendu príde k zmene. Tá bude súvisieť s prechodom výrazného studeného frontu od severozápadu počas soboty.

Najteplejšie bude cez obed

Prvý víkendový deň bude spočiatku polojasný, ale v priebehu dňa možno očakávať od severozápadu pribúdanie oblačnosti, postupne sa zamračí. Popoludní sa pridajú aj zrážky. Pôjde o dažďové prehánky, ojedinele sa objavia aj búrky. Začne sa citeľne ochladzovať.

"Na Kysuciach, Orave, Liptove, ale aj na severe východného Slovenska k večeru poklesne hranica sneženia až na 700 m. Cez deň v sobotu bude ešte 10 až 17 °C, na severozápade od 6 do 10°C, ale najvyššie vystúpi teplota okolo poludnia, popoludní už na severe bude teplota iba klesať," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Rátať treba so silným vetrom, jeho priemerná rýchlosť bude do 35 km/h, v nárazoch dosiahne okolo 55 km/h.

Biela nedeľa na severe

Na severe krajiny napadne do 10 centimetrov čerstvého snehu. Zasnežené môže byť aj okolie Považskej Bystrice, Púchova, Ilavy či Rajca na západe krajiny, rovnako tak aj stred Slovenska.

"V nedeľu bude prevažovať veľa oblakov na oblohe, často bude pršať v podobe prehánok, od asi 900-1000 metrov bude snežiť. Denná teplota od 2 do 6 °C na severe, južné okresy budú teplejšie, do 10-11 °C," dodáva meteorologička Miriam Jarošová. Aj naďalej bude silno veterno. Vietor bude len umocňovať pocit chladu.

Slnko sa schová aj budúci týždeň

Aj prvé dni budúceho týždňa sa budú niesť v znamení veľkej oblačnosti, častých zrážok, vetra a teploty cez deň od 4 až 8 °C na severe, po 13-15 °C na juhu. Aspoň tak to naznačujú dlhodobé predpovedné modely na vývoj podmienok v atmosfére.

Aj keď sa chystá zmena, je potrebné si uvedomiť, že vpády studeného vzduchu v marci, ale aj v apríli nie sú ničím nezvyčajným. Nezvyčajné je práve takéto až veľmi teplé počasie.

Začiatok budúceho týždňa

Pondelok

Nad strednou Európou sa udrží silné severozápadné výškové prúdenie.

Premenlivá postupne zmenšená oblačnosť a početné prehánky, od cca 900 m snehové. Naďalej silno veterno.
Nočná teplota 5 až 0 °C.
Denná teplota 8 až 14 °C.

Utorok

V chladnejšom vzduchu sa k nám začne rozširovať od západu výbežok
vyššieho tlaku.

Prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky, na horách snehové.
Naďalej veterno.
Nočná teplota 5 až 0 °C.
Denná teplota 9 až 14 °C, na severe okolo 7 °C.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy