Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Takto som prežil útok v Afganistane
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Takto som prežil útok v Afganistane

BRATISLAVA / Uplynulý rok bol po katastrofe pri maďarskej obci Hejce v histórii našich ozbrojených síl jeden z najtragickejších. O život prišli traja naši vojaci. Ich smútiace rodiny prevzali od prezidenta SR Ivana Gašparoviča medaily za statočnosť in memoriam. Prinášame vám aj rozhovor s jedným z vojakov, ktorému sa podarilo prežiť. Ak by ho nebolo, našich mŕtvych vojakov by bolo ešte viac.

Rutinný výcvik sa zmenil na útok

Medailu za statočnosť dostalo sedem slovenských vojakov, ktorí slúžili vo viacerých misiách. Iba štyria z nich si mohli prísť po ňu osobne. Daniel Kavuliak zomrel na misii v Kandaháre po útoku afganského vojaka, Patrik Fraštia a Edmund Makovník zomreli po útoku na vojenský konvoj v Kábule. "Ďakujem a skláňam sa pred vašou statočnosťou," uviedol Ivan Gašparovič.

Pri jednom z útokov išlo o rutinný výcvik na základni v Afganistane. Slovenskí vojaci mali za úlohu chrániť najväčšiu vojenskú základňu, kde slúžilo 30 tisíc ľudí. "Z ničoho nič, zrazu začala streľba, najhoršie čo bolo na tom, že nepočuli sme streľbu, lebo tá streľba bola vedená zvnútra tej veže, čiže on strieľal na nás cez okno, ktoré najskôr prestrelil," hovorí vojak Miroslav Staník.

Útočník vystrelil viac ako 100 nábojov

Útočník na našich vojakov vystrelil viac ako sto nábojov, ktorých nábojnice našli neskôr na mieste. "V prvom momente som si ani ja neuvedomil, že čo sa stalo, lebo nikto nepredpokladal, že dnuka na základni môže byť niečo také, ja som sa len prekotúľal za autá a žiadal som chalanov o hlásenie, čo sa stalo," opisuje situáciu.

Jedinou možnosťou, ako sa z toho dostať, bol podľa vojakov útok. Do karát im však nehrala výzbroj. Na základni totiž útok nikto nečakal a vojaci mohli pri sebe nosiť iba pištole. "Nepriateľ zistil, že nebude to taká ľahké, že nebude to také jednoduché, že nás tam zlikviduje všetkých, tak zbabelo vyskočil z tej veže a ušiel. Viete mali sme nutkanie utekať za ním, ale nemali sme istotu, či v tej veži nie je ďalší vojak," dodáva Miroslav.

Iba vďaka tomu, že opätoval streľbu a nebál sa viesť útok, neprišli o život ďalší. A rovnako ako on, aj jeho nadriadení odkazujú Slovákom: "vážte si každý deň, ktorý môžete žiť v Slovenskej republike, v mieri, v pokoji so svojimi blízkymi," vyzýva náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy