Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Svedectvo o elitnom vojenskom výcviku? Strašné...
Zdielať na

Svedectvo o elitnom vojenskom výcviku? Strašné...

BRATISLAVA / Špeciálne operácie vo vode, na zemi aj vo vzduchu. Príslušníci Navy Seals prezývaní tulene, sú najobávanejšou bojovou jednotkou na svete. Výcvik v tejto jednotke absolvoval náš elitný vojak a ako jedinému Slovákovi sa mu podarilo prejsť ním do konca. Tento muž dnes odovzdáva svoje skúsenosti ďalej.

Zápal pľúc? Ako nádcha

Pot, krv, zranenia, boj o holý život. Takáto je bežná realita elitnej jednotky Navy Seals. Dnes ich poznáme ako tých, čo zlikvidovali Usámu Bin Ládina. Michal Ščepko je jedným z nich. "Tí, čo sme sa dostali do výcviku, tam nás bolo 250. Skončili sme dvadsiatisiedmi," hovorí Michal Ščepko.

Hell week, alebo pekelný týždeň. To je peklo, pri ktorom z kurzu vypadnú aj tí najtvrdší. O zápale pľúc tento muž hovorí, akoby to bola nádcha. "Stále mokrý, furt ste v oceáne, furt ste plný piesku, piesok je úplne všade, derie vás, máte odreniny, zranenia, čiže pocit diskomfortu," opisuje Ščepko.

Viete si predstaviť, že by ste za týždeň naspali spolu 5 hodín? Halucinácie sú potom úplne bežné. "Ja som videl delfíny, takže ja som mal dobrý pocit," opisuje Ščepko. Po pekelnom týždni sa výcvik prakticky len začína. Vojaci plnia pre nás nepredstaviteľné úlohy.

Zloženie prilby = koniec

Najťažší test psychickej odolnosti pritom na vojakov číha nepretržite. Kedykoľvek môžu zložením prilby z hlavy a zazvonením na špeciálny zvon kurz bez problémov ukončiť.

Najväčší rozdiel v tom, ako fungujú tam a u nás vidí paradoxne, nie vo výcviku, ale v stravovaní a psychológii. Tieto dva faktory podľa neho dokážu zázračne ovplyvniť konanie človeka, keď ide o život. "Dostatok tekutín, minerálov, dostatok bielkovín, dostatok tukov a určitý počet sacharidov," myslí si vojak.

Inštruktor potápačov

A aké má takýto elitný vojak využitie u nás? Okrem misie v Afganistane sa usadil v Seredi ako inštruktor potápačov. "Všetky spôsobilosti, ktoré on v Amerike získal sú použiteľné aj u nás a u nás ich len rozvíja a odovzdáva mladším," hovorí veliteľ Ženijného práporu v Seredi Dalibor Jelínek.

Školil však aj náš elitný piaty pluk špeciálneho určenia. Aj keď nie sme vo vojne, na Slovensku vojenskí potápači neoddychujú. "Počas povodní, vyhľadávania osôb, nejakej uviaznutej techniky," dodáva Jelínek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy