Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Liptovskom Hrádku núdzovo pristál vojenský vrtuľník
Zdielať na

V Liptovskom Hrádku núdzovo pristál vojenský vrtuľník

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / V ťažko dostupnom teréne, v lese za Liptovským Hrádkom musel núdzovo pristáť vojenský vrtuľník. Posádka sa rozhodla noc prečkať na mieste. Na to sa však museli poriadne pripraviť.

Ako založiť oheň

Aj keď išlo len o cvičenie, vojaci museli prežiť noc v lese a mohli použiť len to, čo mali k dispozícii. "Oheň som založil použitím lanka z vyťahovača padáka. Dá sa tiež použiť pušný prach z náboja, ktorý sa následným trením vznieti. Aj zápalky sú výbavou každého vojaka," vysvetľuje vojak Peter Drublovský.

Pri rozkladaní ohňa, môže aj vám, rovnako ako vojakom, veľmi dobre poslúžiť suchá tráva, či obyčajný bodliak. "Je to ako vata a veľmi dobre horí. Stačí len pár iskier," dodáva vojak Drublovský.

Obydlie z padákov

Kým prvá skupina vojakov rozkladala a udržiavala ohne, druhá časť posádky stavala prístrešky na prečkanie noci. Okrem konárov a čečiny, sú pre vojakov veľmi dobre využiteľné ich padáky. Vedia z nich postaviť viacero provizórnych prístreškov. "Boli sme von aj pri teplote - 27 stupňov Celzia. Aj za takýchto podmienok sa to dá vydržať," prezradil vojak Ján Filo.

Namiesto baterky živica

Oheň horí, vojaci sú v relatívnom teple, no potrebujú ísť po vodu. Čo však robiť, ak nemajú funkčnú baterku? Stačí kovová konzerva, živica  a kus handry, či obväzu. "Vždy je lepšie byť pripravený na tú horšiu situáciu, keď všetky svetlá zlyhajú. Živicu dáme na oheň,  a tá sa rozpustí. Do nej ponoríme fakľu s obväzom," názorne ukázal vojak Ján Pohlud.

Každý člen posádky vojenského vrtuľníka presne vie, čo treba po núdzovom pristátí robiť, či už sa k nemu dôjde na domácom, alebo nepriateľskom území. Vojaci z Prešovského vrtuľníkového krídla absolvujú podobné cvičenia minimálne raz do roka. Riadia sa pri tom heslom, že šťastie praje pripraveným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy