Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lietadlo zmizlo z radarov! Na palube bolo 18 ľudí
Zdielať na

Lietadlo zmizlo z radarov! Na palube bolo 18 ľudí

KÁTHAMÁNDÚ / Lietadlo s 18-timi ľuďmi na palube v nedeľu zrejme havarovalo v horskom teréne na západe Nepálu. Stroj nepálskych aeroliniek v zlom počasí stratil kontakt s dispečermi a úrady sa domnievajú, že sa stratil v odľahlej oblasti v Himalájach.

Zlé počasie

Podľa agentúry AP jeho pád potvrdili očití svedkovia. Stoj Twin Otter odštartoval z turistického mesta Pokhara, kde neplánovane pristal kvôli doplneniu paliva. Lietadlo s 15 cestujúcimi a tromi členmi posádky však podľa nepálskeho leteckého úradu stratilo kontakt niekoľko minút po štarte.

Kvôli hustému sneženiu a hmle bola počas letu zlá viditeľnosť.  Dedinčania v horách na západe Nepálu podľa AP hlásili úradom, že videli stroj spadnúť. Do oblasti sa vydali policajti a záchranári.

Záchranári našli lietadlo až v pondelok

Najčerstvejšie informácie hovoria, že o život prišlo všetkých 18 ľudí. Záchranári a vojaci našli lietadlo typu Twin Otter spoločnosti Nepal Airlines až v pondelok, záchranné práce však naďalej komplikuje hustý dážď a silný vietor.

Medzi obeťami je 15 pasažierov vrátane jedného cudzinca a dieťaťa a traja členovia posádky. Stroj letel z turistického strediska Pokhara do mesta Jumla na západe krajiny, cez víkend však bolo mimoriadne zlé počasie sprevádzané snežením a dažďom, čo bolo aj pravdepodobnou príčinou nehody.

Spadol na letiskovú budovu

Začiatkom mája minulého roka sa lietadlo zrútilo v Madride. "Som nažive, ale v pasci." To boli posledné slová pilota lietadla, ktoré sa zrútilo na leteckých dňoch v španielskom Madride. Skúsený, 35-ročný pilot stratil kontrolu nad lietadlom a zrútil sa s ním na letiskovú budovu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy