Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Letoví dispečeri vo viacerých európskych krajinách štrajkujú
Zdielať na

Letoví dispečeri vo viacerých európskych krajinách štrajkujú

BRATISLAVA / Chystáte sa v týchto dňoch cestovať lietadlom? Ak áno, máme pre vás dôležitú informáciu. Leteckí dispečeri vo viacerých európskych krajinách budú štrajkovať.

Kvôli štrajku meškali lety v celej Európe

Za normálnych okolností majú letoví dispečeri práce až nad hlavu. Dnes tomu ale bolo inak. V mnohých európskych kontrolných vežiach vládol pokoj, pretože navigátori sa rozhodli nepracovať.

Kvôli štrajku meškali lety v celej Európe. Zapojili sa Francúzi a Portugalci, aktívni sú však aj Taliani, Rakúšania a Briti. "Potešil som sa, že som tu uviazol. Vždy som chcel vidieť Lisabon, teraz som dostal šancu," povedal jeden z cestujúcich.

Cestujúci, ktorí plánujú využiť bratislavské letisko, sa štrajkov báť nemusia. Tak isto ako aj dnes, aj zajtra tu bude vládnuť absolútny pokoj. "Cestujúcim odporúčame, aby sledovali webovú stránku svojho leteckého dopravcu alebo letiska, kde sú informácie o odletoch a príletoch neustále aktualizované," uviedla pre agentúru hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Nechcú zjednotenie vzdušného priestoru!

Dôvodom štrajku leteckých dispečerov sú plány Európskej únie na zjednotenie vzdušného priestoru. Kým teraz má každá krajina na letiskách svoju vežu, po novom by mali vzniknúť celé bloky krajín a tie by mali mať iba jednu spoločnú navigačnú vežu.

My by sme sa napríklad mohli ocitnúť v bloku s Maďarskom, Českom alebo Rakúskom. A podobne by sa zlúčili aj ďalšie krajiny. Kedže riadiacich veži bude menej, dispečeri sa obávajú o svoje miesta. "V horizonte desiatich rokov očakávame, že sa objem leteckej dopravy zvýši o 50 %, takže práce v tejto oblasti bude aj naďalej dostatok," vysvetlil hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy