Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskí vojaci idú do boja. Smer francúzska Guyana
Zdielať na

Slovenskí vojaci idú do boja. Smer francúzska Guyana

BRATISLAVA / Slovenská vláda v stredu odsúhlasila plán, podľa ktorého na našom území umožníme 19 cvičení zahraničných vojenských jednotiek. Slováci zase pôjdu na 18 cvičení do zahraničia. Na zemi, vo vzduchu, ale i pod vodou budú naši vojaci cvičiť aj za oceánom. Prvý krát im ale zrejme pôjde skutočne o život.

Pôjde o život

Pavúky, jedovaté hady, krvilačná zver. Pre výcvik v Džungli sú v tejto krajine priam ideálne podmienky. Francúzska Guyana. Krajina, dvakrát väčšia ako Slovensko, má iba dvakrát viac obyvateľov ako Nitra. Dažďový prales tvorí 80 percent jej rozlohy. 

Výcvik špeciálnych síl v džungli absolvuje slovenská armáda po prvýkrát. Veliteľ nášho elitného pluku vysiela svojich najlepších mužov. 59 dní tvrdého výcviku. Na záver lahôdka, kde pôjde skutočne o život. "My vítame každý výcvik v zahraničí aj v iných klimatických a poveternostných podmienkach," uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Kto prežije

Predstavte si, že vás vrtuľník vysadí hlboko v džungli bez jedla a s minimálnou výbavou. Vy máte štyri dni na to, aby ste vydržali, alebo presnejšie prežili. Tak presne toto čaká našich dvoch elitných vojakov.

"Je to výcvik bojovej prípravy pre príslušníkov špeciálnych jednotiek. Kto tam prežije prvé dva týždne, tak bude v podstate víťazom toho celého," upresnil plukovník Ľubomír Šebo z 5. pluku špeciálneho určenia.

A čo má spoločné Samba, karneval, futbal so slovenskou armádou? Už teraz naše ministerstvo pracuje na tom, aby išli naši vojaci čo najskôr na výcvik práve do Brazílie.

Úmrtia slovenských vojakov

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky zomrelo v zahraničných misiách alebo počas dopravy na ne 57 Slovákov. Posledná smutná správa prišla z Afganistanu, kde pri bombovom útoku na konvoj, prišli o život aj dvaja slovenskí vojaci. Pozrite si kompletný zoznam TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy