Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Telá vojakov Edmunda M. (†34) a Patrika F. (†39) priviezli na Slovensko
Zdielať na

Telá vojakov Edmunda M. (†34) a Patrika F. (†39) priviezli na Slovensko

BRATISLAVA / S obeťami výbuchu v afganskom Kábule sa dnes rozlúčia počas ceremoniálu na leteckej základni americkej armády v nemeckom Ramsteine. Na rozlúčkový ceremoniál odletela slovenská delegácia vedená premiérom Robertom Ficom. Okolo 13-tej hodiny vládny špeciál pristál v nemeckom Ramsteine, kde sa sa uskutočnil ceremoniál. Telá vojakov naložili na palubu špeciálu. Približne o 16:25 pristálo lietadlo na bratislavskom letisku M. R. Štefánika.

Rozlúčkový ceremoniál

Do Nemecka s premiérom Robertom Ficom poletí aj minister obrany Martin Glváč, náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek a ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Ceremoniál by mal byť v Nemecku o 13:00 miestneho času. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková.

Následne telá vojakov prevezú do vlasti. Rozlúčkový ceremoniál bude aj po prílete na bratislavské letisko. Prílet vládneho špeciálu je očakávaný okolo 17-tej hoiny. Nasledovať bude smútočný ceremoniál. Slovenský premiér SR Robert Fico nakoniec s prejavom nevystúpi. Nechce aby bol jeho preslov považovaný za predvolebnú kampaň. S padlými slovenskými vojakmi Edmundom M. (34) a Patrikom F. (39) z elitnej jednotky - 5. pluku špeciálnych síl v Žiline sa do Bratislavy prídu rozlúčiť aj desiatky ich spolubojovníkov zo Žiliny.

Bombový útok

Dvaja slovenskí vojaci zahynuli pri bombovom útoku v afganskom Kábule v piatok 27. decembra. Slovákov a jedného amerického vojaka zabil výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete.

Ďalší slovenský vojak bol v druhom aute, ako povedal Glváč, je zdravý a v poriadku. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afgánci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. Podľa ministra Glváča išlo o bežnú rutinnú prácu, ako dodal, nálož niekto odpálil pravdepodobne na diaľku. Mohlo ísť o manuálny odpal, keďže autá konvoja boli vybavené rušičkami, priblížil veliteľ centra riadenia operácií Daniel Zmeko. Pod vedením USA prebieha vyšetrovanie. Viac si prečítajte TU.

Padlí slovenskí vojaci

Na prevoz padlých vojakov z Afganistanu sa Ministerstvo obrany pripravovalo už od soboty. V hre boli tri alternatívy, buď sa po nich poletí do Nemecka, Afganistanu, alebo ich privezú Američania.

Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Pozrite si kompletný zoznam Slovákov, ktorí zahynuli pri zahraničných misiách.

Slovensko neustúpi terorizmu

Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť. "Je absolútne neprípustné, aby sme ustúpili z našich postojov, ktoré sme deklarovali, a určite, čo sa týka Afganistanu, dodržíme náš mandát, ktorý bol schválený NR SR, a deklarujeme našim partnerom, že do konca roku 2014 ostaneme v Afganistane ako stabilný článok v NATO," vyhlásil minister. Možné je aj to, že v Afganistane ostane časť našich vojakov aj po roku 2014.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy