Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pozostatky zabitých vojakov privezú na Slovensko dnes v noci
Zdielať na

Pozostatky zabitých vojakov privezú na Slovensko dnes v noci

BRATISLAVA / V sobotu predpoludním, vystúpil na tlačovej konferencii minister obrany SR Martin Glváč spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petrom Vojtkom. Informovali o prípade smrti dvoch slovenských vojakov, ktorí zomreli v piatok pri teroristickom útoku v Afganistane. Pozostatky dvoch zabitých slovenských vojakov privezú na Slovensku v noci zo soboty na nedeľu vládnym špeciálom.

Bežná činnosť skončila tragédiou

"Bol to jednoduchý, administratívny konvoj, pre zabezpečenie bežného života. Odvoz osôb, prívoz materiálu, medzi jednotlivými kempami," upresnil okolnosti nešťastia náčelník centra riadenia operácií plk. Daniel Zmeko.

"Takéto konvoje prechádzali týmito priestormi dennodenne a takéto úlohy plnili dennodenne," dodal minister obrany Martin Glváč.

Rutinná záležitosť. Presun medzi dvoma kempami. 700 metrov od kempu Phoenix prišlo k útoku na konvoj vedený Američanmi. V prvom aute boli aj dvaja Slováci."Útok zameraný špeciálne na Slovenských vojakov, bol zameraný všeobecne na vojakov Západu," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson. "Chcem zaželať všetkým pozostalým úprimnú sústrasť," povedal Martin Glváč.

Odpálená výbušnina

Stalo sa to na rušnom hlavnom ťahu, ktorý spája Kábul s Jalalabádom. Zastavaný civilný priestor sa podľa slov funkcionárov nedá vždy dokonale skontrolovať. Práve na to sa útočníci spoliehali. Minister povedal, že civilné auto bolo zrejme odpálené na diaľku.

"Po incidente vypadlo akékoľvek spojenie s Afganistanom teda národné spojenie, pretože boli narušené siete ako národné, tak satelitné," vysvetlil Daniel Zmeko. Taliban na Štedrý deň zaútočil na americkú ambasádu. Nikto sa nezranil. Po dvoch dňoch tak útočil opäť. Za 10 dní spojenecké sily narátali až 11 obetí.

Smrť kamaráta


"Vojaci plnia svoju bezpečnostnú misiu, pre ktorú koniec koncov majú mandát, a dokonca mandát od miestneho obyvateľstva z miestnych volieb. Navyše mandát, samozrejme bezpečnostnej rady OSN," upresnil Ivo Samson.

Telesné pozostatky už previezli na základňu Bagram. Kolegovia, ktorí s nimi boli v konvoji ich pripravujú na prevoz domov. "Prácu miloval od malička. Venoval sa tomu aj na úrovni modelára. Jeho práca bola jeho koníčkom. Po desiatich rokoch sa už nedá povedať, že sme stratili kolegu. Pochovávame už kamaráta," hovorí kolega zosnulého Edmunda príslušník 5. pluku špeciálneho určenia.

Pozostatky vojakov privezú

V hre je niekoľko alternatív. Poslednou je, že premiér spolu s ministrom obrany dnes v noci prevezmú pozostatky v Nemecku. Odtiaľ ich vládnym špeciálom privezú zajtra skoro ráno. "Do konca roku 2014 zostaneme v Afganistane ako stabilný článok Severoatlantickej aliancie," dodal minister obrany Glváč.

Čo sa stalo

Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií explodovalo civilné vozidlo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. Jeden slovenský vojak zomrel priamo na mieste a druhý pri prevoze do vojenskej nemocnice.

Vojaci sa môžu vrátiť z misie

Slovenskí vojaci pôsobili na misii v Afganistane od polovice novembra 2013 na základni neďaleko hlavného mesta Kábul. Na tejto základni bolo doteraz päť slovenských vojakov. Všetci slovenskí vojaci ostávajú naďalej vykonávať svoje úlohy.

"Vzhľadom na tragické udalosti, ak by chcel niektorý vojak misiu v Afganistane skončiť, či už pre zdravotné alebo rodinné dôvody, my mu to umožníme. Naši vojaci sú pod dohľadom lekárov a tí posúdia, či budú schopní pokračovať v misii," povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Peter Vojtko.

Nemôžeme byť zbabelci, myslí si Glváč

Ako dodal, vojaci sú v momentálne v priestoroch vojenskej základne a pripravujú všetky potrebné veci pre transport zosnulých Slovákov späť domov. Páchateľ teroristického činu je na listine hľadaných osôb s najvyššou prioritou hľadania.

"Nemôžeme ustúpiť terorizmu! Sme partnerom Severoatlantickej aliancie (NATO) a nemôžeme ustúpiť od našich postojov. Takéto incidenty sa žiaľ stávajú denno denne. Myslím, že by bolo zbabelé stiahnuť slovenských vojakov po tejto tragédii," myslí si minister Glváč.

1. januára má prísť na misiu do Afganistanu kontingent slovenských vojakov. Dokopy ich bude 78. Vyslanie ďalších vojakov do Afganistanu schválila NR SR ešte minulý rok.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy