Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Procházka: Volím Kisku a toto sú moje plány s novou stranou
Zdielať na

Procházka: Volím Kisku a toto sú moje plány s novou stranou

BRATISLAVA / Neúspešný prezidentský kandidát Radoslav Procházka v druhom kole volieb podporí Andreja Kisku. Oznámil to v utorok na tlačovej besede. Pripomenul, že Kisku sa zastal ešte v diskusii pred voľbami. Podporu akémukoľvek opozičnému kandidátovi vyjadril rovnako ešte pred konaním prvého kola.

Dodrží sľub

"Sľúbil som, že podporím opozičného kandidáta priamo a nahlas. Je mojou politickou povinnosťou dodržať sľub, ktorý som dal," povedal s tým, že ak bude mať Kiska záujem, môže využiť jeho billboardy. Procházka zároveň konštatoval, že Robert Fico vymedzil úrad hlavy štátu ako priestor pre reprezentáciu Slovenska v zahraničí.

"Z tohto hľadiska je do toho úradu pripravený lepšie ako ktokoľvek iný. Doma však potrebujeme rovnováhu, aby vládna moc mala limity. Preto budem voliť Andreja Kisku," vyhlásil. Procházka považuje scientológov za nebezpečných ľudí, ale nevyslovuje sa tým, či s nimi Kiska niečo má.

Plány do budúcnosti

Procházka sa vyjadril, že jeho úlohou teraz nie je zachraňovať politické  strany, ale premeniť politiku na službu. Dnes strany totiž ľuďom neponúkajú  to, čo od štátu potrebujú. V súčasnosti uvažuje o rôznych možnostiach ako naložiť so záväzkom, ktorým bola podpora voličov v prezidentských voľbách.

Tento týždeň bude viesť viaceré politické rokovania. V krátkom čase chce povedať s kým ich viedol a s akým výsledkom. "Dôležité je politiku premeniť z nástroja osobného prospechu na nástroj služby ľuďom," povedal. Procházka sa záväzok z volieb bude snažiť premeniť na úžitok pre ľudí, ktorí prejavujú dopyt po alternatíve voči vláde.

Chce dôveru ľudí

Dodržiavanie sľubov je podľa Procházku dôležité a preto pripomenul, že opakovane sľúbil, že keď zostane pôsobiť ako poslanec Národnej rady, novú stranu zakladať nebude. "Toto opakujem," povedal. Neuvažuje ani o  založení novej platformy. "Nestrašte ma slovom platforma," povedal.

Procházka má podľa vlastných slov alergiu na slovné spojenie "líder pravice". "Mne sa nepáči slovné spojenie líder pravice. Líder je cudzie slovo, ktoré je postihnuté veľkou infláciou. Je to dnes slovné spojenie bez obsahu," vyhlásil. Procházka chce poskytovať odbornú službu ľuďom, a to sa podľa  neho nedá inak, ako účasťou na politickej súťaži a získaním politického mandátu. "Chcem sa zúčastniť politickej súťaže. Chcem sa uchádzať o dôveru voličov a naložiť s dôverou, ak ju získam, zodpovedne," konštatoval.

Procházka získal v prvom kole prezidentských volieb viac ako 400 000 hlasov. Hlasy politológov ho nominoval do pozície nového lídra pravice, ktorá je v zúfalom stave. Oproti Ivete Radičovej z roku 2009 je to síce o 300 000 menej, napriek tomu by podľa politológov mohol byť záchrancom pravice.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy